16:53 25.01.2019

Експерти в Давосі закликають перейти на чотириденний робочий тиждень

2 хв читати
Експерти в Давосі закликають перейти на чотириденний робочий тиждень

Зниження кількості робочих днів піде на користь і компаніям, і їхнім співробітникам, тому світу слід замислитися про масовий перехід на 4-денний робочий тиждень, заявили під час Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ) у Давосі два авторитетних експерта.

"Думаю, у нас є хороші експерименти, що демонструють, що при зниженні тривалості робочого часу люди можуть ефективніше зосередити увагу, їхня виробка залишається такою ж, при цьому якість і креативність найчастіше зростають. І вони більш лояльні до організацій, які готові проявити гнучкість щодо їхнього життя поза роботою", - заявив він під час форуму психолог Уортонської школи бізнесу при Пенсільванському університеті Адам Грант.

З ним згоден економіст та історик Рутгер Брегман, який нагадує, що провідні уми - економісти, соціологи, філософи - десятиліттями вірили, що з часом людство зможе працювати все менше і менше. Ситуація змінилася лише в 70-і роки минулого століття.

"Підприємці-капіталісти ще в 20-е і 30-е роки виявили позитивний вплив скороченого робочого тижня на продуктивність. Наприклад, Генрі Форд побачив, що після переходу від 60-годинного до 40-годинного робочого тижня його робочі стали продуктивнішими, оскільки менше втомлювалися", - говорить він.

Тим часом під час форуму обговорювалися наукові дослідження про те, що люди стануть щасливішими, якщо менше працюватимуть. Крім того, експерти згадали про дані Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР): що більше часу витрачається на роботу, то нижче продуктивність праці і ВВП на кожну годину роботи. Так, Південна Корея і Мексика лідирують за кількістю відпрацьованих громадянами годин за рік серед 36 найбільш розвинених країн світу. Однак переробки не підвищують продуктивність праці, яка в обох країнах близька до мінімального рівня в цій групі.

Одна з компаній Нової Зеландії минулого року перейшла на 4-денний робочий тиждень як експеримент, а потім оголосила, що такий графік буде постійним.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА