17:44 23.01.2019

МЕРТ пропонує президенту ветувати закон про продовження мораторію на продаж с/г землі

2 хв читати
МЕРТ пропонує президенту ветувати закон про продовження мораторію на продаж с/г землі

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України пропонує президенту застосувати право вето до закону №2666-VIII про продовження мораторію на продаж сільськогосподарської землі до 1 січня 2020 року.

Згідно з повідомленням на сайті МЕРТ, відповідний висновок міністерства підписав міністр економічного розвитку Степан Кубів.

МЕРТ аргументує свою позицію щодо закону тим, що мораторій на с/г землю порушує конституційне право громадян країни володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, що підтвердив Європейський суд з прав людини.

"За оцінками Світового банку, введення ринку землі створило б можливості для зростання ВВП України щорічно на додаткових 0,6-1,6 процентних пунктів і надало б змогу залучати близько $1,5 млрд додаткових інвестицій на рік", - йдеться в повідомленні МЕРТ.

Крім того, на думку МЕРТ, відсутність ринку землі занижує ціни оренди приблизно уп'ятеро, що погіршує добробут 6,9 млн власників земельних паїв. Мораторій на продаж землі також спонукає фермерів вирощувати переважно однорічні культури, що призводить до втрат $1 тис. з 1 га, а місцеві громади і державний бюджет щорічно недоотримують близько 2,8 млрд грн податкових надходжень через відсутність легального оформлення угод з фактичного продажу земельних ділянок.

Як повідомлялося, Верховна Рада 20 грудня 2018 року схвалила законопроект №9355-5 про продовження мораторію на продаж земель сільгосппризначення до 1 січня 2020 року. Згідно із законопроектом, зокрема, передбачено, що Кабінет Міністрів до 1 березня 2019 року має розробити і внести на розгляд парламенту проект закону про обіг земель сільськогосподарського призначення.

Після голосування депутати Олексій Мушак та Віктор Пинзеник зареєстрували дві постанови про скасування результатів голосування за закон про мораторій у зв'язку з "кнопкодавством". Однак на засіданні 17 січня парламент не підтримав ці постанови. Таким чином, закон має вступити в силу після його публікації.

Водночас депутати зазначили, що за період відсутності мораторію угоди з купівлі-продажу землі не проводилися, оскільки немає законопроекту про ринок землі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Виплата пенсій пенсіонерам-переселенцям, які не пройшли ідентифікацію, поновлюється після її проходження - Мінсоцполітики

ДП "Ліси України" додали до переліку критично важливих для економіки підприємств

Бізнес другий місяць поспіль позитивно оцінює поточну ділову активність - НБУ

Кількість переказів у NovaPay в I кв.-2024 зросла на 18%, транзакцій - на 24%

У "Метінвесті" очікують повернення на робочі місця 6-7 тисяч із 8 тисяч мобілізованих працівників

Бізнес другий місяць поспіль позитивно оцінює поточну ділову активність - НБУ

McDonald's планує розширення партнерських проєктів із АЗС

McDonald's готує оновлення ресторану поруч із вокзалом у Києві, шукає ділянку поруч із Львівським вокзалом

"Укрнафта" продовжила реалізацію пального жителям Харківщини за спеціальною ціною до кінця травня

Частка угод із купівлі житла на умовах розстрочки досягла 95% - група DIM

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА