13:57 27.12.2018

Кабмін заборонив ввезення до України крохмале-патокової продукції походженням із РФ

2 хв читати
Кабмін заборонив ввезення до України крохмале-патокової продукції походженням із РФ

 Кабінет Міністрів додав крохмале-патокову продукцію до переліку товарів походженням із РФ, заборонених до ввезення в Україну.

Згідно з постановою, ухваленою на засіданні уряду в четвер, заборона на ввезення поширюватиметься на крохмаль кукурудзяний, глюкозу та сироп з глюкози, мальтодекстрин і мальтодекстриновий сироп.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, сумарний імпорт цієї крохмале-патокової продукції з РФ, за даними Державної служби статистики, в 2017 році зріс порівняно з 2016 роком більше ніж утричі у вартісних і кількісних показниках до 6,76 тис. тонн ($2,23 млн). За січень-вересень 2018 року обсяги імпорту зросли майже в чотири рази порівняно з аналогічним періодом минулого року і становлять 15,24 тис. тонн ($4,84 млн). При цьому експорт цих видів крохмале-патокової продукції за дев'ять місяців 2018 року до РФ з України впав у 21 раз - до 917 тонн.

За даними асоціації "Укркондпром", крохмале-патокова галузь України має значний профіцит виробничих потужностей, щоб забезпечити потреби вітчизняного ринку в разі збільшення попиту, і заборона на ввезення вищезазначеної продукції з РФ не призведе до дефіциту в Україні цієї продукції.

"За загальних виробничих потужностей із виробництва крохмалю в 100 тис. тонн, розмір незадіяних потужностей становить понад 10 тис. тонн. Для виробництва патоку і сиропів усіх типів обсяг незадіяних потужностей становить понад 80 тис. тонн за загальних потужностей у 300 тис. тонн", - зазначено в пояснювальній записці.

У документі повідомляється, що через цим обмеження доступу російської крохмале-патокової продукції на український ринок необхідне для поліпшення економічного стану підприємств галузі, оновлення виробничих потужностей і запобігання витіснення української продукції продукцією російського походження.

Як повідомлялося, згідно з рішенням уряду України від 30 грудня 2015 року, з 2 січня 2016 року у рамках заходів до всіх товарів походженням із Росії застосовуються ставки ввізного мита, встановлені Митним тарифом України. При цьому преференційний режим щодо РФ (вільна торгівля) скасовується з огляду на порушення Російською Федерацією договору про зону вільної торгівлі від 18 жовтня 2011 року.

Російське продовольче ембарго діє для українських товарів із 1 січня 2016 року. У відповідь уряд України затвердив торговельній контрзаходи та заборонив постачання російських продуктів харчування, а також низки інших товарів, сумарна вартість імпорту яких відповідає вартості забороненого РФ українського експорту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА