12:09 25.12.2018

На нових 50-фунтових банкнотах може бути зображено Маргарет Тетчер або Стівена Гокінга

2 хв читати

Британці запропонували майже тисячу відомих співвітчизників у рамках конкурсу Банку Англії на зображення для нових банкнот номіналом 50 фунтів стерлінгів.

У списку з 992 осіб фігурують фізик і космолог Стівен Гокінг, математики Ада Лавлейс та Алан Тюрінг, біофізик Розалінд Френклін, а також хімік Дороті Годжкін і Маргарет Тетчер, що працювала з нею і згодом стала першою жінкою на посаді прем'єр-міністра Великої Британії.

У жовтні Банк Англії підтвердив плани випуску нових 50-фунтових банкнот, які стануть останніми в серії оновлених купюр, надрукованих на полімерному матеріалі. Банк Англії мав намір вшанувати пам'ять британських учених. Під час конкурсу приймалися кандидатури реальних осіб, які внесли значний вклад у розвиток науки та вже померли.

Далі відбором займеться спеціальний комітет. Підсумкове рішення буде оголошено влітку 2019 року.

Наразі на купюрах номіналом 50 фунтів можна побачити портрети батьків британської промислової революції - англійця Метью Бултона та шотландця Джеймса Ватта.

Очікується, що 50-фунтові банкноти нового покоління з'являться в обігу вже після 2020 року, коли Банк Англії запустить нову 20-фунтову купюру з портретом британського художника-мариніста Вільяма Тернера.

Раніше вже з'явилися полімерні банкноти номіналом 5 і 10 фунтів. Їхній склад викликав масштабний скандал у Великій Британії. Вегани і представники деяких релігійних груп закликали ЦБ відмовитися від випуску купюр із цього матеріалу, оскільки з'ясувалося, що в банкнотах міститься невелика кількість твердих жирів, вироблених із м'ясних продуктів. За даними ЦБ, зміст таких жирів зазвичай не перевищує 0,05%.

При цьому Банк Англії наголошує, що полімерні купюри служать в 2,5 раза довше паперових і тому завдають менше шкоди навколишньому середовищу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА