20:15 22.11.2018

"Нафтогаз" звинувачує РГК Фірташа у саботажі запуску добового балансування газу

3 хв читати
"Нафтогаз" звинувачує РГК Фірташа у саботажі запуску добового балансування газу

НАК "Нафтогаз України" обвинувачує операторів газорозподільних систем (ГРС), більшість з яких належать групі "Регіональна газова компанія" (РГК) Дмитра Фірташа, у саботажі запуску добового балансування газу.

Згідно із заявою компанії, йдеться, зокрема, про наповнення облгазами відповідної інформаційної платформи неповними або недостовірними даними про споживачів, зокрема і тих, які отримують газ відповідно до постанови про спеціальні зобов'язання з постачання газу (ПСЗ).

У НАК нагадали, що не можуть надавати номінації на газ споживачам на умовах ПСЗ за відсутності в інформаційній системі даних про них. У свою чергу облгази, згідно з кодексом ГТС, мають право відключати споживачів, яким не надано номінації.

"Відсутність коректної інформації про споживача в реєстрі інформаційної платформи означає, що такий споживач не зможе отримувати газ з 1 грудня. Переважно це стосується захищених категорій споживачів, для яких "Нафтогаз" постачає природний газ на умовах ПЗО", - наголошується в повідомленні НАК.

Відповідно до цього "Нафтогаз" направив голові Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, Оксані Кривенко звернення, в якому вказав на ризики зриву запуску добового балансування, а також прикріпив перелік споживачів, яких неможливо зареєструвати в інформаційній платформі через дії облгазів.

Крім того, у НАК також заявили, що з боку операторів ГРС спостерігаються системні порушення під час видачі EІC-коду своїм клієнтам. На сьогодні такі порушення є у восьми облгазів: "Волиньгаз", "Донецькоблгаз", "Івано-Франківськгаз", "Одесагаз", "Тернопільгаз", "Тернопільміськгаз", "Уманьгаз", "Шепетівкагаз".

Як повідомлялося, раніше НКРЕКП вже двічі відкладала перехід на добове балансування газу: спочатку з 1 серпня на 1 жовтня, а потім - на 1 грудня 2018 року. При цьому недостовірність/некоректність наданих операторами ГРС даних стала однією з причин перенесення старту добового балансування на 1 грудня.

У відведений термін оператор ГТС мав здійснити всебічне тестування інформаційної платформи для добового балансування, її доопрацювання. У свою чергу обл- і міськгази мають забезпечити наповнення системи даними споживачів, проте так і не виконали в повному обсязі свої зобов'язання.

Раніше повідомлялося, що АТ "Укртрансгаз" звернулося до НКРЕКП з пропозицією перенести запуск добового балансування газу на 1 лютого 2019 року через низьку активністю операторів ГРС у тестуванні інформаційної системи добового балансування газу. Так, за даними члена правління "Укртрансгазу" Тетяни Федорової, станом на 19 листопада щодня дані до інфосистем вносили 27 з 44 операторів ГРС.

Регіональна газова компанія займається управлінням близько 20 газорозподільних компаній по всій Україні.

Балансування газової системи - це встановлення і усунення різниці між тими, що надійшли до неї через точки входу і відібраними з неї через точки виходу обсягами газу. Балансування проводиться адресно, з урахуванням даних споживання всіх постачальників і споживачів газу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ситуація з е/е покращиться наступного тижня з потеплінням, але її дефіцит зберігатиметься ще довго - глава "Укренерго"

Харків чи не єдине місто, яке має детальний план підготовки до зими, - радник прем'єра

Потрібно готуватися до обмежень електроенергії практично на все літо - радник прем'єра

Група Єрмака-Макфола представила новий план економічного тиску на РФ

"Укренерго" анонсує погодинні відключення е/е протягом доби, обленерго сподіваються уникнути графіків удень

ЕКА у квітні застрахувало 46 млн грн кредитних договорів, підтримавши 1,07 млрд грн експорту

ЕКА на тижні затвердить продукт страхування інвесткредитів

Дефіцит зовнішньої торгівлі України товарами в I кв.-2024 зріс на 10,4%

ЄС погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 2,9%

"Київтеплоенерго" планує завершити ремонт пошкодженої ділянки тепломережі на вул.Антоновича 17 травня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА