16:12 08.10.2018

Лауреатами Нобелівської премії з економіки 2018 року стали Вільям Нордхаус і Пол Ромер

2 хв читати
Лауреатами Нобелівської премії з економіки 2018 року стали Вільям Нордхаус і Пол Ромер

Лауреатами премії з економічних наук пам'яті Альфреда Нобеля за 2018 рік стали американські економісти Вільям Нордхаус і Пол Ромер, оголосили в понеділок у Шведській королівській академії наук.

Премію економістам присудили за "інтеграцію інновації та впливу клімату з економічним зростанням".

Зокрема, У.Нордхаус нагороджується за "інтеграцію кліматичних змін у довгострокові макроекономічні дослідження". П.Ромеру академія вирішила присудити премію за "інтеграцію технологічних інновацій в довгострокові макроекономічні дослідження".

Лауреати "створили методи для вирішення деяких з найбільш базових і нагальних питань нашого часу, що стосуються того, як ми створюємо довгострокове стійке економічне зростання", зазначає королівська академія наук.

Шведська академія в повідомленні, присвяченому лауреатам, пояснює, що У.Нордхаус і П.Ромер створили економічні моделі, які пояснюють, яким чином ринкова економіка взаємодіє з природою і знаннями.

Так, П.Ромер у своїх роботах показує, як знання можуть служити двигуном довгострокового економічного зростання. А роботи У.Нордхауса розповідають про взаємодію суспільства і природи, його дослідження нерідко використовуються для дослідження наслідків економічної політики, пояснюють в академії.

У.Нордхаус - американський економіст. Він викладає в Єльському університеті, є почесним членом Американської економічної асоціації. Найбільш відомий своїми роботами, присвяченими зміні клімату та економічного моделювання.

П.Ромер - американський економіст, професор економіки школи бізнесу Нью-Йоркського університету. Займається питаннями економічного зростання та його темпів.

Премія шведського національного банку з економічних наук пам'яті Альфреда Нобеля, неофіційно звана Нобелівською премією з економіки, вручається з 1969 року. Премію заснував Банк Швеції до свого 300-річного ювілею, вона не є однією з премій, на які передбачав виділення коштів А.Нобель. Незважаючи на це, лауреатів премії з економіки оголошують разом із лауреатами премії з фізики, хімії, медициніи, літератури й миру. Оголошення лауреатів премії з економіки завершує нобелівський тиждень.

У період з 1969 до 2017 рік премію було вручено 49 разів, її удостоїлися 79 осіб. Середній вік лауреатів - 67 років, лауреатам цього року - У.Нордхаусу і П.Ромеру - 77 років і 62 роки відповідно.

Розмір премії в 2018 році становить 9 млн шведських крон (близько $ 1 млн), її рівними частинами буде розподілено між двома лауреатами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА