15:48 13.07.2018

Підвищення облікової ставки стримає інфляцію, мало вплине на кредитні та депозитні ставки

5 хв читати
Підвищення облікової ставки стримає інфляцію, мало вплине на кредитні та депозитні ставки

Підвищення облікової ставки до 17,5% справлятиме стримувальний вплив на темпи інфляції, проте істотно не позначиться на кредитних і депозитних ставках, вважають експерти, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".

Як зазначив директор департаменту казначейства Ідея Банку Ярослав Кабін, основна причина підвищення облікової ставки НБУ - тиск інфляційних ризиків. "Цим рішенням НБУ створить умови для повернення рівня інфляції в межі цільового діапазону 2019 року. Незважаючи на те, що в червні базова інфляція уповільнилася до 9%, вона все ще перебуває на досить високому рівні й посилиться у ІІ півріччі, що буде пов'язано зі зростанням тарифів на комунальні послуги ... На нашу думку, до кінця року облікова ставка може перебувати на рівні 16-18%", - сказав Я.Кабін.

Начальник відділу роботи з інвесторами банку "Кредит Дніпро" Андрій Приходько вважає, що підвищення облікової ставки відображає високі інфляційні ризики другого півріччя.

"Рішення Нацбанку про підвищення облікової ставки є певною мірою грою на випередження і відображає високі інфляційні ризики другого півріччя. Без фінансування Міжнародного валютного фонду (МВФ) у період значних виплат за зовнішніми боргами Україна буде змушена витрачати золотовалютні резерви, що негативно позначиться на курсі гривні, особливо на тлі зростання цін на енергоносії. Крім того, торговий конфлікт між США і Китаєм зумовлює значну невизначеність щодо цін на основні продукти українського експорту, зернові та металопродукцію. Подальша ескалація конфлікту може спровокувати обвал цін на сировинні товари й уповільнити зростання світової економіки, що відразу негативно позначиться на Україні. Крім посилених зовнішніх ризиків на інфляцію впливатиме й подальше зростання зарплат у результаті конкуренції за кваліфіковану робочу силу в умовах посилення міграційних трендів, підвищення соціальних виплат у передвиборчий період", - сказав експерт.

За його оцінкою, жорстка монетарна політика збільшить дохідність і привабливість гривневих інструментів і, отже, сприятиме залученню валютного капіталу від нерезидентів і абсорбуванню гривневої ліквідності резидентів, що має знизити тиск на курс та інфляцію. "Зростання облікової ставки прямо вплине на дохідність ОВДП і депозитних сертифікатів, вплив на ставки за депозитами та кредитами буде більш опосередкованим", - додав експерт.

За його оцінкою, достатня гривнева ліквідність банків дає їм змогу стримувати зростання ставок за новими депозитами. Так, незважаючи на неодноразове підвищення облікової ставки з осені 2017 року, Український індекс ставок за депозитами фізосіб знизився і варіюється в діапазоні 13,3-14,1%, залежно від терміну депозиту. "Різниця ставок за депозитами та депозитними сертифікатами НБУ, які прив'язані до облікової ставки, дають банкам майже безризиковий дохід порівняно з доходом від кредитування бізнесу. Значно вища дохідність споживчих позик збереже апетити банків у цьому сегменті кредитування", - зазначив А.Приходько.

Заступник голови правління, фінансовий директор ПУМБ Ігор Кожевін вважає, що підвищення облікової ставки зумовлене ризиком відстрочення отримання траншу МВФ. "Якщо транш не буде отримано, то ймовірність девальвації суттєво підвищується. Саме з метою стримування високих темпів інфляції НБУ підвищує облікову ставку. Як ми бачимо, інфляція поступово знижується і вже сягнула 9,9%. Це означає, що політика з підтримки високої облікової ставки працює", - сказав він.

За оцінкою банкіра, підвищення облікової ставки не матиме прямого впливу на депозитні та кредитні ставки. "Істотної зміни в ставках кредитів і депозитів не очікується. Конкуренція між банками чинитиме тиск на кредитні та депозитні ставки", - сказав він.

Аналогічної точки зору дотримується начальник управління стратегічного планування Укргазбанку Віктор Пастернак.

"Підвищення облікової ставки впливає на подорожчання грошей, які залучають банки, що і призводить до подорожчання банківського ресурсу для клієнтів, тобто - підвищення кредитних ставок. Але наразі підвищення облікової ставки на 0,5 п.п. не є критичним і не справить особливого впливу на кредитні та депозитні ставки", - сказав він.

За словами голови правління РВС Банку Владислава Кравця, рішення НБУ про підвищення облікової ставки було очікуваним з урахуванням збільшення в другому півріччі інфляційних ризиків. "Цим рішенням регулятор дає сигнал, що готовий до посилення монетарної політики, якщо напередодні виборів реалізовуватимуться популістські рішення щодо підвищення зарплат і пенсій на тлі низького економічного зростання. Підвищуючи ставку, НБУ робить привабливішими ОВДП, що сприятиме збільшенню вкладень у державні цінні папери. Це рішення не позначиться на депозитних ставках, але може призвести до подорожчання кредитних ставок на 0,5-1 п.п.", вважає банкір.

За його оцінкою, облікова ставка може залишитися на рівні 17,5% до кінця року, якщо Україна не зможе отримати фінансування МВФ. Надходження чергових траншів МВФ в Україну, які поповнять золотовалютні резерви, створить передумови для зниження облікової ставки.

Водночас В.Кравець вважає, що "регулятор міг би не підвищувати так часто облікову ставку, а підвищити норми резервування за гривневими пасивами банків, щоб абсорбувати гривню з ринку для зниження девальваційного навісу".

Фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків зазначив, що підвищення облікової ставки має досить слабкий ефект для депозитних ставок, але помітно підвищує вартість запозичень для уряду. "Висока облікова ставка - це ще й запобіжник від надмірних витрат уряду, які могли би сприяти подальшому зростанню інфляції", - додав він.

На думку М.Демківа, НБУ та уряд мають план "Б", на випадок, якщо Україні доведеться проходити складний період без співпраці з МВФ. "У такому разі високі ставки роблять гривневі інструменти більш привабливими на противагу варіанту перевести кошти у валюту. Тому цей чинник матиме позитивний вплив на курс, дещо зменшуючи попит на валюту. Цілком очевидно, що в цьому плані є і подальше підвищення облікової ставки на випадок шторму на фінансових ринках... Зрозуміло, що в такій ситуації не доведеться розраховувати на послаблення валютних обмежень, а, ймовірно, варто очікувати протилежного", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА