16:35 21.06.2018

Україна має потенціал для експорту власного газу -Фукс

3 хв читати

Україна за запасами газу посідає третє місце в Європі, але при цьому власний видобуток покриває лише 65% від потреби, решту 35% ми змушені імпортувати, заявляє український бізнесмен Павло Фукс.

За його словами, держава потрапляє в енергетичну залежність від країн-постачальників газу.

"Маючи такий колосальний потенціал, країна може не лише припинити закуповувати імпортний газ, щоб вижити взимку, але й почати експорт власного, пристойно заробляючи на продажу й знижуючи тарифи", - підкреслив він.

П.Фукс також зазначив, що прогнози профільнихекспертів свідчать, що навіть якщо держава не вкладатиме нічого в георозвідку, запасів вистачить більш ніж на 30 років. Крім вищевказаних переваг, розвиток власного видобутку дасть поштовх розвитку на місцях завдяки децентралізації тарозподілу доходів місцевих бюджетів.

"На території Коломацької ОТГ в Харківській області газ і конденсат видобуває "Полтавагазвидобування". За чотири місяці цього року газодобувне підприємство вклало в розвиток інфраструктури громади 3,2 млн грн, отриманих від ренти. Це 75% від усього бюджету громади. Завдяки впровадженій урядом децентралізації видобуток власного газу - це не тільки енергонезалежність держави, але й зростання добробуту і підвищення рівня життя", - навів приклад П.Фукс, озвучений на "круглому столі" в Верховній Раді щодо ключових пріоритетів реформи видобувного сектора.

Він також наголосив, що Україна повинна зробити газовидобувну галузь привабливою для інвестора.

"Без інвестицій добувати неможливо. Експерти з енергетичного сектору (в тому числі міжнародні) заявляють про підтримку розвитку вітчизняної видобувної промисловості з боку уряду. Держава визнала напрямок стратегічним. Уже реалізовано ряд важливих реформ, визнаних ключовими партнерами України, але цього недостатньо. Україна повинна зробити газовидобувну галузь інвестиційно привабливою", - зазначив він.

На думку П.Фукса, найголовніше для будь-якого інвестора - це захист власних інвестицій, а також зрозумілі та однакові для всіх умови ведення бізнесу.

Проте заразу галузі є низка проблем, зокрема: саботаж на місцях (коли облради блокують дозвіл на розробку); застаріле обладнання для буріння (знову-таки, без інвестицій не буде сучасного обладнання); відсутність прозорих аукціонів (потрібно впроваджувати міжнародні нафтогазові аукціони, де б газовидобувачі бачили перелік ділянок для розробки); невідповідність стратегічним викликам часу Державної служби геології, яка повинна нарешті стати сучасним сервісним органом, незалежним регулятором, відповідальним за нафтогазові надра; обмежений доступ до геологічної інформації, яка досі архаїчна та закрита для громадськості та потенційного інвестора. (Геологічна інформація повинна бути відкритою, як у всіх країнах, які змогли залучити чималі інвестиції в галузь (Канада, Мексика); відсутність електронних сервісів.

Міжнародна практика свідчить про необхідність створення електронних кабінетів доступу до геоінформації, які дозволять потенційним інвесторам самостійно аналізувати пропозиції уряду для прийняття інвестиційного рішення.

Бізнесмен підкреслив, що Україні необхідно продовжувати викорінювати проблеми, які роками заганяють її в газові борги та залежність.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА