12:27 25.05.2018

Гройсман: Досягнуто домовленості про тристоронні переговори щодо транзиту газу

2 хв читати
Гройсман: Досягнуто домовленості про тристоронні переговори щодо транзиту газу

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив про досягнення домовленостей про проведення тристоронніх (Україна - Євросоюз - РФ) переговорів щодо транзиту газу європейським споживачам.

"Ми домовилися про тристоронні переговори у форматі "ЄС - Україна - Росія" з питань транзиту газу. Позиція України буде відповідальною і твердої", - сказав В.Гройсман на зустрічі з єврокомісаром з енергетики Марошем Шефчовичем у Брюсселі, повідомляє прес-служба Кабінету Міністрів у п'ятницю.

Глава уряду наголосив, що використання української газотранспортної системи є надійною альтернативою проекту "Північний потік-2", що становить собою частину політичного проекту і загрозу енергетичній безпеці Європи.

"Сторони домовилися узгоджувати позиції із використання ГТС - на взаємовигідних умовах", - наголошується в повідомленні.

Крім того, В.Гройсман і М.Шефчович розглянули питання інтеграції об'єднаної енергетичної системи України з енергосистемою континентальної Європи (ENTSO-E). Прем'єр наголосив, що об'єднання енергосистем може стати хорошим прикладом для інших сфер і галузей співробітництва. За його словами, питання енергетичної співпраці можуть обговорюватися в рамках роботи Координаційної ради з питань реформування енергетичного сектора, створеного при уряді.

Як повідомлялося, раніше М.Шефчович заявив, що прийшов час для чергового раунду тристоронніх переговорів із газопостачання за участю Росії і України.

"Конструктивна і стабільна співпраця між Росією і Україною в галузі енергетики має першорядне значення для Європейського Союзу. У цьому контексті я завжди наполягав на необхідності продовження довгострокового транзиту російського газу через Україну в ЄС надійним і комерційно доцільним способом, тому я звернувся до українських і російських партнерів і запросив їх на тристоронні переговори, які в минулому виявилися ефективними для досягнення відчутних і успішних результатів", - йдеться в заяві М.Шефчовича, поширеній 23 травня.

За його словами, переговори, підтримувані державами-членами ЄС, "мають розпочатися якомога швидше з тим, щоб обговорити важливі для зацікавлених сторін питання газу і визначитися з його транзитом територією України після 2019 року".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА