20:47 08.05.2018

Керівник ФДМ прогнозує велику приватизацію на кінець осені та пропонує не квапитися з продажем ОПЗ

3 хв читати
Керівник ФДМ прогнозує велику приватизацію на кінець осені та пропонує не квапитися з продажем ОПЗ

Уряд України на засіданні 10 травня планує затвердити перелік найбільших об'єктів для приватизації в 2018 році, що запустить процес підготовки їх до продажу, який може стартувати наприкінці осені цього року, заявив в.о. голови Фонду держмайна України (ФДМ) Віталій Трубаров.

"Якщо складемо таймінг усіх процедур в єдину нитку, то отримаємо фактичну приватизацію - це кінець осені, умовно кажучи, з середини жовтня до грудня", - сказав він в ефірі "5 каналу".

В.Трубаров наголосив, що ФДМ максимально швидко після засідання Кабміну запустить всі необхідні процедури, зокрема з відбору радників.

"Є небезпека, що процедури, які ми запустимо в цьому році, до кінця року не встигнуть, і ми частину об'єктів перенесемо на початок 2019 року", - водночас сказав він.

Відповідаючи на запитання про терміни приватизації Одеського припортового заводу (ОПЗ), конкурси з продажу якого в 2017 року двічі завершилися безрезультатно, В.Трубаров назвав цей об'єкт "найпроблемнішим" і закликав не поспішати з новою спробою його реалізації через невирішені боргові проблеми.

"Найголовніша проблема - це його борги, які закріплені рішенням судів. На жаль, на сьогоднішній момент ми лише підходимо до вирішення разом із нашими міжнародними радниками до питання, пов'язаного з можливістю реструктуризації боргових зобов'язань", - сказав він.

"Поки що ми не знайшли рішення, що робити з ними, його зараз не потрібно виставляти. У нас ще є час. У цій ситуації краще не поспішати", - вважає керівник ФДМ.

Як повідомлялося, Верховна Рада України від 18 січня 2018 прийняла нову редакцію закону "Про приватизацію державного майна", яка вступила в силу з 7 березня. У зв'язку з цим ФДМ переглянув переліки об'єктів на приватизацію в 2018 році. В оновленому переліку в групі найбільших об'єктів, що підлягають приватизації в поточному році відповідно до перехідних положень нового закону без зміни раніше намічених термінів, залишилося лише чотири позиції: 99,567% акцій ОПЗ, 99,995% - "Сумихімпром", 68,009% - Запорізького виробничого алюмінієвого комбінату (ЗАлК ) і 78,29% - "Центренерго". За умови схвалення урядом умов продажу виставляння перших трьох на конкурс ФДМ запланував на травень, "Центренерго" - на червень.

Додатковий список об'єктів з активами понад 250 млн грн для продажу в цьому році має бути додатково затверджений урядом. Минулого тижня урядовий комітет затвердив проект такого переліку, внісши до нього 26 підприємств, зокрема п'ять обленерго, "Центренерго", ОПЗ, "Турбоатом", Запорізький титано-магнієвий комбінат (ЗТМК), Об'єднану гірничо-хімічну компанію (ОГХК) і "Сумихімпром" (проте ЗАлК у ньому відсутня).

Держбюджет-2017 передбачав 17,1 млрд грн надходжень від приватизації, проте бюджет отримав лише 3,4 млрд грн. Основну суму в 3,05 млрд грн Фонд отримав за рахунок продажу в серпні блокпакетів акцій енергокомпаній, які викупила група СКМ Ріната Ахметова, що вже володіє в них контрольним пакетом.

Надходження від приватизації в 2016 році становили 0,19 млрд грн за плану 17,1 млрд грн. Держбюджет-2018 передбачає надходження від приватизації 21,3 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЄБА просить надати бізнесу можливість самому відбирати критично важливих співробітників

Титанова "Велта" відчуває гостру нестачу кадрів аж до зупинки виробництва - СЕО

Актуалізація вимог "єОселі" збільшить попит на якісне житло і стимулюватиме економіку країни - думка

Обмеження е/е в Україні в середу розпочнуться з 19:00 замість 20:00 - обленерго

УЗ підвищила вартість комплектів білизни в плацкартних і купейних вагонах у 1,6 раза, у вагонах СВ - удвічі

"Укренерго" скасувало обмеження споживачів з 07:00 до 20:00 середи в усіх областях

SENSAR Development має намір побудувати в Ужгороді 5-зірковий готель і житловий комплекс

Ощадбанк придбав облігації нового випуску "Нової пошти" на 650 млн грн

"Нафтогаз" і Міноборони почали формування незалежної НР в "Укртатнафті"

Шмигаль доручив Міненергетики та "Укренерго" розробити проєкт постанови щодо справедливих графіків відключень споживачів від електроенергії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА