10:00 18.12.2020

Автор МАРІ ПЕДАК

Успішний 2020-й: еМалятко, "Трембіта", Дія та інші позитиви року, що минає

5 хв читати
Успішний 2020-й: еМалятко, "Трембіта", Дія та інші позитиви року, що минає

Марі Педак, Академія електронного управління, Естонія, керівниця проєктів EGOV4Ukraine, EU4DigitalUA

 

У нещодавньому звіті про виконання Угоди про асоціацію Європейський Союз визнав “суттєвий прогрес” України у цифровій трансформації. Це сухе словосполучення означає високу оцінку - чи не найвищу серед даних Євросоюзом різним українським реформам.

Більше того - за кілька днів до оприлюднення звіту ЄC  оголосив про запуск нової великої програми з підтримки електронного врядування в Україні з бюджетом 25 млн. євро. Вона називається EU4DigitalUA - “ЄС для цифрової України”. Це також визнання прогресу, адже принцип Євросоюзу в допомозі його сусідам сформульовано як “більше за більше”. Що більше зусиль і результатів демонструє країна в тій чи іншій сфері - то більше підтримки отримує.

Тож  коли 2020-й виявився на загал дуже важким і сповненим потрясінь та викликів,  рух в напрямку цифрової трансформації справді був  успішним. Низка реалізованих Міністерством цифрової трансформації задумів стали швидко відчутними для людей. Цій реформі притаманна системна робота та плідна спільна діяльність українських структур та міжнародних партнерів. Ну й прикметно, що цифрова трансформація не викликає на загал несприйняття, маніпуляцій чи суперечок, які часто супроводжують інші зміни. А це надзвичайно цінний актив для будь-якої реформи.

Однією з показових  цифрових історій успіху-2020  є комплексна послуга єМалятко. Це коли батьки новонароджених дітей можуть зареєструвати дитину, отримати податковий номер, оформити соціальні виплати та інше (усього до дев’яти послуг)  за однією онлайн заявою. Можна лише уявити, скільки дорогоцінного часу заощаджують батьки малюків, не бігаючи різними установами, а тим більше під час епідемії коронавірусу.   Ця послуга стартувала в січні цього року в кількох містах - і до кінця року розповсюдилася по всій країні. Багато де  замовити її можна вже просто з власного комп’ютера через портал “ДіЯ”. Станом на початок грудня послугою скористалися понад 38 тисяч сімей.

У цьому прикладі зібрано все. Очевидна вигода для пересічних людей. Швидкість реалізації запланованого. Ефективна  допомога іноземних партнерів - а єМалятко базується на системі обміну даними “Трембіта”, створеної в рамках фінансованого ЄС проєкту EGOV4Ukraine, що є частиною програми U-LEAD з Європою.  “Бігати повинні дані, а не люди!” - таке гасло проекту. Власне в цьому полягає сенс комплексної послуги єМалятко. Або іншої,  ID-14,  яка з’явилася  в травні цього року. Підлітки в одному  місці можуть отримати і перший паспорт, й індивідуальний податковий номер – без потреби відвідувати окремо податкові та міграційні установи.

Ще один добре відомий приклад - мобільний додаток ДіЯ. Тут так само відчутні переваги для людей, швидкість реалізації. Переконана, багато хто ще рік тому не вірив, що вже незабаром у смартфонах можна буде мати  електронні копії документів і використовувати їх в різних життєвих ситуаціях.

У цьому випадкові  також присутня міжнародна підтримка. Зокрема,  за допомогою системи “Трембіта” верифікується індивідуальний податковий номер до того, як він з’являється у застосунку. А недавно в рамках спільного естонсько-американського проєкту “ДіЮ” було протестовано на стійкість до кібератак - і результат добрий.  Ну й ще один штрих та гарна новина - недавно мобільний застосунок було інтегровано з інформаційною системою для ЦНАП “Вулик”, також створеної в рамках проєкту EGOV4Ukraine. Це дозволить швидше та без зайвих паперів обслуговувати громадян в центрах надання адміністративних послуг по всій Україні.

Та 2020-й приніс не лише нові рішення -  він підштовхнув до переосмислення значення цифрової трансформації та розвитку електронного врядування. Звісно, воно несе користь за будь-яких обставин -  однак особливо це проявляється за таких екстремальних умов, в яких ми живемо зараз.

Пандемія привнесла грандіозні вимушені  зміни в поведінку людей, бізнесів, державних структур. Тож цього року ми по-новому подивилися на можливості інтернету. Переконалися, наскільки важливими є розвиток електронних послуг, вирішення різноманітних питань без потреби фізичної присутності людини. Від цього залежить не лише подальший розвиток держави в цілому, а й  безпека та здоров’я людей, їхній добробут, можливості для бізнесу. У цьому сенсі ми всі отримали урок і переконання у гострій необхідності подальшого розвитку електронного врядування.

Справді, для цієї сфери це саме та криза, яка означає можливості.  Добре, що в наших українських партнерів є багато амбітних планів та політична воля до їх реалізації. Адже попереду ще багато роботи.

Взяти згадану вже систему обміну даними “Трембіта”, яка є основою для цифрової трансформації України. У січні 2020-го її було введено в промислову експлуатацію - і якщо на початку року через неї щоденно відбувалося кілька тисяч обмінів даними, то під кінець - більше мільйона. Понад 70 органів виконавчої влади та  місцевого самоврядування підписали угоди про приєднання до системи, між ними налагоджено понад 150 електронних взаємодій, які генерують десятки послуг. Це хороший результат - але ми впевнені, що попереду ще більше вражаючі.

Певним орієнтиром для України може бути Естонія, один зі світових лідерів з електронного врядування. Власне, систему “Трембіта” побудовано на базі естонської системи Х-Road. До неї підключені та взаємодіють між собою понад 160 державних закладів та понад 570 різних організацій та підприємств, а опосередковано системою користуються близько  52 тис. організацій.  X-Road забезпечує надання понад 2800 електронних послуг - власне, майже всі можливі. В Естонії не можна онлайн лише одружитися та купити-продати нерухомість.

Аби досягти такої глибини електронного врядування, Україні важливо й далі покращувати якість державних електронних реєстрів та розвивати взаємодії між ними. Також важливим є розвиток цифрової ідентифікації. Невід’ємна складова успішної цифрової трансформації  -  посилення кібербезпеки, в тому числі безпеки персональних даних громадян при використанні ними можливостей цифрової держави. Все це зараз на порядку денному.

Водночас слід  розуміти, що цифрові трансформації не зводяться  лише до технічних рішень. Насправді робота IT-спеціалістів  - це десь 20% від усього, що треба здійснити. Решта стосується, зокрема, сфери законодавства - адже цифрова трансформація приносить нові можливості, які повинні бути належним чином оформлено Серед іншого, надзвичайно важливим є законопроект “Про публічні електронні реєстри”, який готується нині в парламенті до другого читання.

Грунтуючись на напрацюваннях  останніх роки та на досвіді співпраці з українськими партнерами, ми справді можемо розраховувати на ще більший успіх у 2021-му році. Зрештою, треба вірити, що незабаром відступить пандемія Covid-19,  надавши нам нові можливості та залишивши уроки - в тому числі щодо важливості розвитку електронного врядування.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЮРІЙ ГОРБАНЬ

Працевлаштування ветеранів: чому вони відчувають проблеми та як їх можливо вирішити

ОЛЕКСАНДР ЩУР

Партнерство з МФО – доступ бізнесу до довгострокового фінансування

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Каральні органи росії "зшили" вже шосту справу: не зупинять і не залякають!

ТАРАС ЄЛЕИКО

Що таке державна програма Доступний Факторинг

ЕДУАРД МКРТЧАН

"План-Б". як уникнути блокади фермерів ЄС

НАТАЛІЯ АЛЮШИНА

Із "хати скраю" мають вирости українські "зуби дракона"

СЕРГІЙ ТАБАКОВ

Два роки трансформації: як Україна реформує сферу довкілля всупереч викликам війни

ВІКТОРІЯ ЛІТВІНОВА

Спеціалізація на захисті природних ресурсів: чому це важливо?

МИХАЙЛО ЦИМБАЛЮК

Україні необхідно збільшити ренту за транзит російської нафти, а виручені гроші скерувати на потреби ЗСУ

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Послання Чорнобиля людству: ціна правди і нехтування ядерними загрозами

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА