17:50 21.08.2020

Автор СЕРГІЙ БИКОВ

Підвищити зарплати не можна знизити

4 хв читати
Підвищити зарплати не можна знизити

Сергій Биков, керівник аналітичного центру "ІНПОЛІТ"

 

Верховна Рада збереться на позачергову сесію 25 серпня, щоб затвердити зміни до бюджету країни. Спікер парламенту вже анонсував засідання – депутати зберуться під куполом об 11 годині у вівторок. Звичайно, порядок денний містить і оголошення конкурсу на ескіз Великого герба України, і ратифікацію міжнародних угод. Але головне питання – це ініціатива Президента Зеленського підвищити мінімальну зарплату до 5 000 гривень вже з 1 вересня.

Здавалося б, збільшення незначне, адже сьогодні мінімалка становить 4 723 гривні. Чому навколо підвищення зарплат на 277 гривень політики ламають списи і рвуть горлянки на телевізійних ефірах? У контексті однієї людини 277 гривень – це три кілограми курячого філе або два кілограми доброї свинини. Але коли ми говоримо про мільйони українців – це вже мільярди гривень.

Трохи статистики:

За даними Держстату, кожен третій українець (27%) отримує зарплату нижче шести тисяч гривень на місяць. А більше двохсот тисяч працівників у червні отримали зарплату в межах мінімалки (4 723 гривні).

Аналітики з ліберального крила заявляють, що підвищення мінімальної зарплати ляже важким тягарем на плечі малого бізнесу. Мовляв, Єдиний соціальний внесок за співробітників доведеться платити набагато більше. Ось це ліберальне "набагато більше" дорівнює 60 гривням – саме на стільки зросте ЄСВ з мінімальної зарплати. Я розумію різні маленькі фірмочки, які працюють в тіні і за готівку – саме їхні директори часто отримують мінімалку (у всякому разі, на папері). Насправді ж, саме держава є найбільшим роботодавцем, а великий і середній бізнес, який є основою економіки, і так платить "білі" зарплати й податки.

Ще одні опоненти влади, але вже політичні, кажуть, що підвищення мінімалки обійдеться казні в чотири мільярди гривень. Знаєте, а вони мають рацію. Дійсно, згідно з розрахунками Київської школи економіки, саме на чотири мільярди зростуть видатки на органи влади. Найбільше збільшаться витрати на Міносвіти і МОЗ. В першу чергу, підвищать зарплату вчителям і медикам, які в нашій країні отримують копійки і працюють, швидше, за покликом душі.

Після підвищення мінімальної зарплати Міністерство освіти і науки витратить на 1,9 мільярда гривень, або на 49% більше. Це з урахуванням того, що 1,5 мільярда гривень із цих грошей підуть до місцевих бюджетів через спеціальну субвенцію. У Міністерстві охорони здоров'я витрати збільшать на 1,2 мільярда, з яких 72 мільйони гривень піде в регіони, щоб підтримати окремі медичні установи. Крім згаданих МОН і МОЗ, в трійку органів влади, яким виділять найбільше грошей на зарплати, входить Міністерство оборони. МО отримає додаткові 122 мільйони, а інші органи влади в загальному отримають 432 мільйони гривень.

Де гроші, Зін?

Щоб підвищити мінімальну зарплату, Україна не буде брати кредити або друкувати ОВДП. У бюджеті віднайшли гроші, щоб покрити витрати на підвищення мінімалки. Їх візьмуть з тих грошей, які планували віддати кредиторам. Завдяки різниці валютних курсів Уряд заощадив 3,46 мільярда гривень. Обслуговуємо зовнішній борг ми (в цьому випадку, на щастя) в доларах і євро, а не в гривні. Решта 540 мільйонів гривень принесуть до бюджету додаткові доходи від ПДФО і ПДВ. Тож хвилюватися не варто.

Звичайно, можна було пустити вивільнені 3,46 мільярда гривень на латання дірок, але Президент вирішив, що набагато важливіше підвищити зарплати найбільш незахищеним.

Показово, що опозиціонери, які стверджують, що бюджет не витримає підвищення зарплат, самі нареєстрували у Верховній Раді пропозицій на трильйони гривень, яких в бюджеті й близько немає. Наприклад, ОПЗЖ подала в Раду законопроєкти, які передбачають збільшити витрати бюджету в сумі на 2,1 трильйона гривень, хоча сьогодні всі витрати бюджету становлять 1,2 трильйона. Інші фракції скромніші в популізмі. Наприклад, фракція "Голос" напропонувала збільшити витрати на 86 мільярдів гривень, а партія "За майбутнє" – на 18 мільярдів. У порівнянні з цими трильйонами, ініціативи Президента, які коштуватимуть бюджету 4 мільярди гривень, – більш реалістичний варіант.

Окремо відзначу, що це лише перша хвиля підвищення, яку анонсував Президент. Загалом хвиль буде три до кінця наступного року. Проєкт держбюджету на 2021 рік уже пишуть з розрахунком, що в січні мінімальну зарплату підвищать до 6 000 гривень, а протягом року ще до 6 500 гривень.

А політикам, які проти підвищення зарплати, я пропоную внести в парламент ініціативу знизити мінімалку. Якщо ви так проти підвищення – ви ж хочете знизити мінімальні зарплати? Подивимося, щоправда, на який "британський прапор" вас будуть рвати ваші ж виборці після таких пропозицій.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОЛЕНА ЖУКОВА

КІК-звітна компанія "в картинках"

ОЛЕКСІЙ МОВЧАН

Навіщо Україні запроваджувати інститут превентивної реструктуризації?

ОЛЬГА ОНІЩУК

5 першочергових кроків для протидії майновій агресії росії та повернення захопленої власності українців на ТОТ

ОЛЕГ ВИШНЯКОВ

Між війнами в Україні та Ізраїлі, чи все ще може Америка захистити Тайвань?

ЮРІЙ ГОРБАНЬ

Працевлаштування ветеранів: чому вони відчувають проблеми та як їх можливо вирішити

ОЛЕКСАНДР ЩУР

Партнерство з МФО – доступ бізнесу до довгострокового фінансування

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Каральні органи росії "зшили" вже шосту справу: не зупинять і не залякають!

ТАРАС ЄЛЕИКО

Що таке державна програма Доступний Факторинг

ЕДУАРД МКРТЧАН

"План-Б". як уникнути блокади фермерів ЄС

НАТАЛІЯ АЛЮШИНА

Із "хати скраю" мають вирости українські "зуби дракона"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА