Українського політв'язня Балуха у російській колонії з невідомих причин перевели до ШІЗО

Українського політв'язня Балуха у російській колонії з невідомих причин перевели до ШІЗО

Фото: Громадське ТБ

Українця утримуватимуть у штрафному ізоляторі до 19 квітня.

Українського політв'язня Володимира Балуха, якого незаконно утримують у російській колонії у Тверській області, перевели до штрафного ізолятора.

Про це повідомляє на своїй сторінці у Facebook "Кримська правозахисна група", посилаючись на інформацію, надану сестрі політв’язня адміністрацією колонії.

"Українського політв'язня Володимира Балуха 4 квітня помістили до штрафного ізолятора колонії №4 м. Торжок (РФ), і він там перебуватиме до 19 квітня", - йдеться у повідомленні.

Українського політв'язня Балуха вивезли до Тверської області Росії

Українського політв'язня Балуха вивезли до Тверської області Росії

За словами сестри Балуха Надії, у неї знову відмовилися прийняти посилку з продуктами і речами, аргументувавши тим, що поки ув’язнений перебуває в ШІЗО, йому заборонені посилки і побачення.

"У штрафному ізоляторі ув’язнених утримують у суворих умовах на хлібі і воді", - додали правозахисники.

Окремо "Кримська правозахисна група" зазначила, що у понеділок, 8 квітня, сестра Балуха також намагалася передати продукти та речі своєму братові, проте адміністрація колонії відмовила, аргументувавши тим, що "понеділок - не приймальний день". Водночас тоді у колонії не підтвердили інформацію про те, що Балух перебуває в ШІЗО.

Нагадаємо, 5 липня 2018 року так званий суд засудив Балуха до п'яти років позбавлення волі в рамках двох кримінальних справ. Його також зобов'язали виплатити штраф у розмірі 10 тисяч рублів. Згодом "суд" окупантів зменшив вирок політв'язню Балуху на один місяць. Правозахисники вважають, що його репресували за проукраїнську позицію, зокрема за прапор України, вивішений у дворі його будинку.

19 березня Балух оголосив безстрокове голодування. Адвокат Ольга Дінзе наголошувала, що український активіст за час голодування втратив 30 кг ваги. Сам ув’язнений неодноразово повідомляв про знущання над ним в Сімферопольському СІЗО.

Після місяця повної відмови від прийому їжі кримський архієпископ УПЦ КП Климент переконав Балуха вживати мінімальний набір продуктів (дві склянки вівсяного киселю, 50-70 грамів сухарів з чорного хліба і чай з медом). 9 жовтня Балух припинив голодування на час етапу до колонії в Росії, однак зазначив, що їжі, яку там даватимуть, не вживатиме та не одягатиме російську тюремну робу.

18 лютого стало відомо, що Балуха етапували з Сімферопольського СІЗО у невідомому напрямку. Кримська правозахисна група своєю чергою спростувала слова уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової про "законність" етапування незаконно засудженого в окупованому Криму українського активіста Володимира Балуха до колонії у Росії, а також запевнила, що перевезення політв’язня порушує Женевську конвенцію.

24 лютого Балух перебував в СІЗО м. Армавіра Краснодарського краю РФ. 26 лютого його відвезли до СІЗО у Твері.

Повʼязані теми:

Наступна публікація