Українці проігнорували закон про сортування сміття

Українці проігнорували закон про сортування сміття

Фото: pixabay.com

У перші дні нового року ознак його масового виконання не спостерігається.

В Україні почала діяти заборона на захоронення невідсортованого сміття. Розділяти помиї на харчові відходи і вторинну сировину мають усі домогосподарства, а за відмову від сортування передбачено штраф 340-1360 грн для населення та 850-1700 грн для організацій, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Однак на полігонах досі вивантажують невідсортоване сміття, хоча від моменту схвалення закону в 2012 році до його запровадження минуло шість років і за цей час мала б запрацювати переробна галузь сміття в Україні та з’явитись умови для його сортування. Однак цього повсюдно не сталося. Сортують сміття в Обухові – там біля кожного будинку поруч зі звичайним баком є сітка для вторинної сировини. Користується нею приблизно один із десяти жителів.

В Україні почала діяти заборона на захоронення невідсортованого сміття

В Україні почала діяти заборона на захоронення невідсортованого сміття

За переробку сміття у світі додатково платять споживачі. Нині підраховано, що один європеєць утворює пів тони сміття на рік. Щоби воно не лягло на полігон, а пішло на переробку, доводиться платити від 40 до 50 євро, тобто 3-4 євро на місяць. В Україні вирішення проблеми з ТБО коштувало б кожному громадянину близько 100 гривень.

Уже скоро на українців чекає додатковий тариф на сміття, що має стимулювати споживачів розділяти відходи. Також парламент має ухвалити так званий податок на упаковку – за її утилізацію будуть сплачувати в момент купівлі запакованих товарів. Фахівці кажуть, що його розмір буде мінімальним – близько 1%.

Кореспондент ТСН Ірина Маркевич

Повʼязані теми:

Наступна публікація