У румунському культцентрі обурилися через обшуки СБУ і звинуватили силовиків у дискримінації

У румунському культцентрі обурилися через обшуки СБУ і звинуватили силовиків у дискримінації

У румунському культцентрі обурилися через обшуки СБУ і звинуватили силовиків у дискримінації

Фото: СБУ

Представники румунської спільноти назвали дії українських правоохоронців "поверненням до практик КДБ".

Представники румунської спільноти звинуватили Службу безпеки України в дискримінації Румунського культурологічного центру "Еудоксіу Гурмузакі" за етнічною ознакою через обшуки.

Про це заявили у прес-службі центру.

"11 червня 2018 р., між 11.00 та 14.55 год. (згідно з протоколом), 12 співробітників Управління Служби Безпеки України (СБУ) у Чернівецькій області та 2 понятих, провели, порушуючи ухвалу Суду, в якій зазначено про групу з 7 осіб, обшук в офісі Румунського культурологічного центру "Еудоксіу Гурмузакі" м. Чернівці та у книгарні "Міхай Емінеску", що розташовано у тому ж приміщенні (вул. О. Кобилянської №9)", - йдеться у повідомленні.

Як наголосили у центрі, вони є громадською організацією румунів України, зареєстрованою відповідно до українського законодавства.

"22 травня 2018 розпочалося кримінальне розслідування по факту, відповідно до ст. 110, ч. 1 ККУ. Обшук відбувся на основі ухвали Шевченківського районного суду м. Чернівці 06.06.2018 р. на підставі клопотання Управління СБУ у Чернівецькій області. Об’єктом обшуку, відповідно до клопотання СБУ та ухвали Суду було "відшукання та вилучення географічних карт, літератури, газет, записників, нотаток, пам’яток, флешок, зовнішніх дискових накопичувачів, компакт-дисків, які містять заклики до вчинення дій направленних на зміну меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленного Конституцією України", - розповіли в організації.

Натомість, запевнили у центрі, силовики вилучили купу речей, які не мають жодного стосунку до предмета обшуку, визначеного судом: особисті нотатки, документи цивільного стану, довіреності громадян, які перекладалися офіційним перекладачем книгарні, копії деяких особистих документів осіб тощо, а також весь тираж газети "Нямул Роминеск" (Румунський рід) травня місяця 2018 року (сотні екземплярів), всі екземпляри журналу "Гласул Буковінєй" (Голос Буковини) (№1/2018), книга "Мірча Друк або боротьба з останньою імперією" (автор – Віорел Патрікі), книга "Невидиме лице агресора" (автор – Іоан Попа), книга "Паризька Мирна Конференція", журнали "Месаджер буковінян" (Буковинський вісник) 2017 року.

"Всі ці речі та інші були вилучені цілими пачками і всі ці речі стосуються історії та культури. Клопотання СБУ, як й ухвала Суду, містить інформацію про те, що 13 травня 2018-го під час Параду Румунського Національного Одягу на вітрині нашого Центру були розміщені святкові панелі (мапи), присвячені 100-річчю Об’єднання, із зображеннями міжвоєнної Румунії та міжвоєнної Буковини, в якій Румунія включала (у 1918-1940 рр.) населені пункти сучасної Чернівецької області. Нібито це є формою просування ідеї щодо зміни кордонів та порушення конституційного ладу України", - зазначили в організації, припустивши, що інформаційні панелі з картами були лише формальним приводом для проведення обшуку.

На думку представників центру, дії СБУ є прямим і опосередкованим видом нападу проти всієї румунської спільноти України, а також мають на меті залякати всі громадські організації румунів України, сіяти страх та зневіру серед них для замовчування та безумовної та прискореної українізації.

"На жаль, констатуємо існування тенденції переймання структурами державних органів України ідей та акцій радикальних націоналістичних угрупувань. Якщо раніше напади були опосередкованими, після прийняття Закону про Освіту від 5 вересня 2017 р. порушення наших прав стали звичною справою – від подвійної крадіжки прапорів з фасаду Центру з постійними нападами на нас з боку української преси до погроз із застосуванням фізичної сили над членами Центру, що були озвучені під час двох акцій Національного Корпусу", - зазначили у центрі.

Також представники румунської спільноти поскаржилися, що через поширену СБУ інформацію вони є суб’єктом нападу та цькування з боку української преси.

"Враховуючи вищесказане, Румунський культурологічний центр "Єудоксій Гурмузакі" категорично виступає проти навішування ярликів "сепаратисти, провокатори тощо" нам з боку української влади, в тому числі СБУ з порушенням Конституції та з інформаційним інсценуванням. Законне, конституційне та природне бажання румун України зберегти свою мову та культуру, традиції, звичаї та ідентичність, відкрито інтерпретуються як підозрілі акції непокори, які направлені проти української держави. Вважати сепаратизмом бажання деяких етносів зберегти свою ідентичність у період, коли Україна має бажання інтегруватися в європейські структури, означає повертатися до практик і дій сумних часів КДБ, який слугував тоталітарним режимам та не мав жодних ознак демократії", - додали у центрі, звернувшись до президента України та глави уряду з вимогою припинити переслідування та погрози щодо Румунського культурологічного центру "Еудоксіу Гурмузакі" та всієї румунської спільноти України.

Окрім цього представники центру звернулись до президента Румунії Клауса Йоханніса та румунського уряду з проханням посприяти вирішенню проблем на основі Базової угоди між Румунією та Україною, в рамках міжнародних конвенцій щодо забезпечення прав національних меншин, для того щоб й українська сторона гарантувала румунській спільноті України всі необхідні умови для збереження своєї ідентичності, вільного розвитку у сфері культури, духовності та освіти, а також до міжнародних організацій, зокрема ОБСЄ та Раду Європи, щодо сприяння припиненню нападів та різного роду порушень щодо румунської спільноти з боки української влади та радикальних угрупувань.

Повʼязані теми:

Наступна публікація