"Фількіни грамоти": у Лисичанську випускникам медколеджу видали недійсні дипломи

"Фількіни грамоти": у Лисичанську випускникам медколеджу видали недійсні дипломи

Заручниками ситуації виявилися більше двох десятків майбутніх медиків.

У Лисичанську група випускників медичного коледжу отримала документ без серії, а дехто навіть без додатків. Тепер зо два десятки людей не можуть ані навчатись далі, ані влаштуватись на роботу, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Красиві сукні та святковий настрій – це випуск у Лисичанському медичному коледжі 30 червня. Проте святковий настрій уже давно зіпсовано – у дипломах не виявилося головного: "У цьому додатку має бути написана серія та номер, воно відсутнє, тут нема логотипу, тут нема серії". Групі студентів від початку видачу дипломів затримували, і врешті після трьох років навчання видали папірці, які, по суті, не мають жодної ваги – без реквізитів, печаток тощо.

У Лисичанську група випускників медичного коледжу отримала недійсні дипломи

У Лисичанську група випускників медичного коледжу отримала недійсні дипломи

Марія Пріхайлова вже майже влаштувалася в лікарню, але коли діло дійшло до диплома – отримала відмову. "Коли я їм показала диплом, вони мене послали", - каже вона. Про те, що їхні документи про освіту повсюдно називають "фількіною грамотою", розповідають й інші вчорашні студенти. "Оскільки нам не дали документів вчасно, а коли вже прийом закінчився, взяти участь у конкурсі не вийде", - каже Галина Овсяннікова, яка хотіла навчатися далі на реабілітолога.

 Не менш розгублені і в самому медичному коледжі. Директор, яка відповідала за документи, вже звільнилась, в адміністрації тепер ламають голови, що ж сталося і як із цієї ситуації виходити. У кабінеті керівника проводять обшук, на місці працює міністерська комісія. Її представники пояснюють, що в 2015 році перелік спеціальностей змінили, з’явилися нові напрямки навчання. "Для того, щоб проводити підготовку з цих нових напрямів, дуже просто відповідними заявами на міністерство переоформити сертифікат, який дає право на видачу диплома і ліцензію, яка дає право на підготовку. Станом на сьогодні навчальний заклад цього не зробив", - каже представник Державної служби якості освіти Наталя Вітранюк.

Чому – на це запитання комісія відповісти не може. Директора звільнила місцева влада, якій підпорядковується заклад. А ось що робити далі – вже думають у Міносвіти. Там хочуть формально перевести студентів на навчання в інший заклад і видати їм документи державного зразка. "Щоб ми зараз не придумали, Лисичанський коледж зараз видати легітимний документ не може", - наголошують в міністерстві.

Однак диплом іншого закладу випускникам не підходить. "Лисичанський завжди славився репутацією, там викладачі гарні, база знань краща. На роботу краще беруть після лисичанського", - пояснює Катерина Кирилова. Тож якщо проблему оперативно не вирішать, вчорашні студенти налаштовані судитися.

Кореспондент ТСН Євгенія Цвєтанська

Повʼязані теми:

Наступна публікація