"Десант "слуг народу", третя зміна голови ОВК: що відбувається із підрахунком голосів на Прикарпатті

"Десант "слуг народу", третя зміна голови ОВК: що відбувається із підрахунком голосів на Прикарпатті

Фото: Чесно/Facebook

На Прикарпатті затягують підрахунок голосів на довиборах у Верховну раду.

На Прикарпатті в 87 виборчому окрузі вже третій день ОВК не може порахувати голоси на довиборах до Верховної ради. За цей час уже втретє змінили голову ОВК та деяких членів комісії. Спостерігачі зазначають, що подібне - це навмисне затягування підрахунку голосів. 

На довиборах у Прикарпатті є три кандидати, які претендують на перемогу.  За даними екзитполу групи "Рейтинг", перемагає Олександр Шевченко від партії "За Майбутнє", за нього проголосували 32,4% виборців. На другому місці з невеликим відривом опинився Руслан Кошулинський (ВО "Свобода"). За нього віддали свій голос 31,6%. Третє місце з 29,4% посів кандидат від провладної "Слуги народу" Василь Вірастюк. Інші учасники передвиборчих перегонів набрали три і менше відсотків голосів.

ТСН.ua з'ясовував, що зараз відбувається із підрахунком голосів на Прикарпатті. 

"Мінування" ОВК і постійні заміни голови комісії

Довибори народних депутатів до Верховної ради провели у неділю, 28 березня. Після цього почався підрахунок голосів, який раптово призупинився. Так, вночі, 30 березня, близько 2-ї години,  "замінували" ОВК по 87-му виборчому округу. За словами очевидців, членів виборчих комісій вивели на вулицю працівники поліції. У приміщення не запускали нікого. Водночас ОВК ще протягом півгодини проводила свою роботу, приймавши протоколи від членів ДВК, які на той час перебували безпосередньо в залі засідань.

Проте зранку 30 березня ОВК не продовжила свого засідання. А все через те, що голова ОВК від партії "Голос" Руслан Калашніков, пославшись на стан здоров'я, покинув засідання. Разом із головою ОВК засідання залишили ІТ-фахівці, які мали б вносити дані у систему. Відтак, ОВК не могла приймати протоколи . Як з'ясували у "Чесно", Руслан Калашніков не має ніякого стосунку до Івано-Франківської області. Він є жителем міста Ірпінь, що на Київщині. Також його звинувачувати тому, що він є "чорним" реєстратором". 

Після обіду 30 березня ж ЦВК змінила голову комісії та деяких її членів. Проте і вони не розпочали свою роботу. І 31 березня було знову змінено голову ОВК.

У русі "Чесно" заявили, що таким чином затягують підрахунок голосів. 

"Ця заміна відбулася після того, як ми написали, що в ОВК від Голосу "чорний" реєстратор з Ірпеня. Ще вчора ввечері у нас була інформація, що це бутафорна заміна, і що нова заміна буде зранку. Так затягується час підрахунку. Нові члени ОВК, зокрема і голова (Андрій Федорович Лозинський) не місцеві. Сліди ведуть на Львівщину", - йдеться у повідомленні руху "Чесно". 

Станом на 31 березня члени ДВК і досі не можуть здати виборчі протоколи. 

Приїзд "слуг народу" на Прикарпаття

Також 31 березня у Надвірну прибув "десант" із 25 нардепів від партії "Слуга народу". Мета їхнього приїзду, як зазначено на сайті партії, унеможливити зрив виборчого процесу та повернути його у правове поле. Під будівлею ОВК та усередині 31 березня також є багато поліції.

Сюди також прийшли прихильники лідерів виборчої гонки. Вони вимагають провести чесний підрахунок голосів. Водночас люди, які зібрались під будівлею ОВК, зустріли нардепів від президентської партії скандуванням "Шевченко". Це - прізвище одного із лідерів виборів, який поки за кількістю підрахованих протоколів, має 3 місце.

Хто перемагає на виборах на Прикарпатті?

Претендентів на депутатський мандат по 87 виборчому окрузі троє. Це - висуванець від партії "За майбутнє" Олександр Шевченко, "свободівець" Руслан Кошулинський та представник "Слуги народу" Василь Вірастюк. 

Наразі ОВК порахувала 67,5% протоколів. За ними лідирує кандидат від "Слуги народу" Василь Вірастюк. "Свободівець" Руслан Кошулинський - другий. Третій - висуванець партії "За майбутнє" Олександр Шевченко.

Тим часом "свободівець" Руслан Кошулинський, який складав конкуренцію Вірастюку та Шевченку, на своїй сторінці  у фейсбук вже заявив, що пропонує визнати результати цих довиборів недійсними та призначити перевибори.

В екзитполі групи "Рейтинг" також назвали результати волевиявлення громадян на Прикарпатті. Там йдеться, що кандидат Олександр Шевченко ("За майбутнє") лідирує на довиборах у Верховну Раду на окрузі №87. За Шевченка проголосували 32,4% виборців. На другому місці з невеликим відривом опинився Руслан Кошулинський (ВО "Свобода"). За нього віддали свій голос 31,6%. Третє місце з 29,4% посів кандидат від провладної "Слуги народу" Василь Вірастюк. Інші учасники передвиборчих перегонів набрали три і менше відсотків голосів.

У штабі Василя Вірастюка результатів паралельного підрахунку голосів не оприлюднили, проте заявили, що переміг на виборах саме їхній кандидат. Офіційної заяви від Руслана Кошулинського, якого висунула партія “Свобода”, не було, проте його vip-агітатор, міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків оприлюднив на своїй сторінці у Facebook результати паралельного підрахунку, згідно з якими Шевченко посів перше місце, Вірастюк - друге, а Кошулинський - третє. 

Нагадаємо, на Прикарпатті затягують підрахунок голосів. Члени ДВК говорять, що такого не було навіть за Януковича. 

Новини України: можливі фальсифікації і перші екзитполи – як минули довибори до ВР

Новини України: можливі фальсифікації і перші екзитполи – як минули довибори до ВР

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація