"110 років на сімох": у РФ засудили кримських татар до колонії суворого режиму

"110 років на сімох": у РФ засудили кримських татар до колонії суворого режиму

Фото: Еміне Джапарова

Лише одного активіста визнали невинним.

Сімом кримських татар, яких схопили окупанти, закидаючи їм участь в організації "Хізб ут-Тахрір", 16 вересня Ростовський "Південний окружний суд" (РФ) обрав суворі покарання у вигляді колонії суворого режиму із щонайменше 13 роками позбавлення волі.

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

Українська омбудсменка засудила незаконне рішення російського суду й закликала представників міжнародних місій, правозахисників і дипломатів "змусити РФ припинити незаконні затримання та судилища громадян України та повернути їх на батьківщину".

"110 років колонії суворого режиму на сімох. Російські прокурори домоглися незаконного ув'язнення кримських татар за злочин, який вони не скоїли. Наші громадяни отримали максимальні строки покарання в колонії суворого режиму: Марлен Асанов – 19 років, Мемет Белялов – 18 років, Сервер Мустафаєв – 14 років, Едем Смаїлов – 13 років, Сайран Салієв – 16 років, Тимур Ібрагімов – 17 років, Сервер Зекір'яєв – 13 років", – написала омбудсменка у своєму Fаcebook.

Водночас Ернеса Аметова визнали невинним і звільнили. Як пише "Крим.Реалії", його дружина  дізналася про звільнення свого чоловіка просто в залі суду.

"Я, якщо чесно, не Одразу зрозуміла, що сталося, ніхто такого не очікував. Я зараз перебуваю на вулиці під будівлею, сказали, що Ернес вийде з адвокатами. Не вірю досі, поки не побачу його на власні очі", — сказала Елеонора Аметова.

Своєю чергою, МЗС України висловило протест у зв’язку із засудження сімох громадян і вимагає їхнього звільнення. 

"Жахливі терміни ув’язнення за відверто сфабрикованими обвинуваченнями у терористичній діяльності є яскравим свідченням того, як держава-окупант активно використовує своє антитерористичне законодавство для маскування системних політичних репресій та релігійної дискримінації, спрямованих проти представників кримськотатарського народу з метою залякування та придушення будь-яких нелояльних громадянських рухів та ініціатив на тимчасово окупованому півострові Крим", — заявили у міністерстві. 

Крім того, українське зовнішньополітичне відомство звернулося до міжнародної спільноти із закликом відреагувати на незаконне рішення РФ та посилити тиск на РФ, зокрема санкційний.

Зазначимо, що окупанти затримали кримських татар за підозрою в причетності до організації "Хізб ут-Тахрір", яка вільно працює в Україні та Європі, а також в більшості країн світу, але вважається забороненою в Росії. Верховний суд Росії заборонив "Хізб ут-Тахрір" у 2003 році, включивши до списку об’єднань, названих "терористичними".

Нагадаємо:

В Сімферополі обиратимуть запобіжні заходи кримським татарам, яким росіяни закидають тероризм

В Сімферополі обиратимуть запобіжні заходи кримським татарам, яким росіяни закидають тероризм

Повʼязані теми:

Наступна публікація