У Чехії видали книжку-дослідження "Російська агресія проти України"

У Чехії видали книжку-дослідження "Російська агресія проти України"

Фото: Facebook/прес-центр штабу АТО

Автори роботи ставили перед собою два завдання: "пролити світло поза лаштунки путінської агресії та зробити аналіз розвитку ситуації в Україні після 2014 року на фоні конфлікту з Росією".

У Бібліотеці Вацлава Гавела у Празі відбулась презентація книжки “Російська агресія проти України”, присвяченої комплексному аналізу російсько-українського конфлікту.

Книжка стала результатом роботи спільного наукового проекту Інституту міжнародних досліджень Карлового університету, в якому взяли участь 16 авторів, передає Укрінформ.

За словами керівника колективу Яна Шира з Інституту міжнародних досліджень, автори роботи ставили перед собою два головних завдання: “пролити світло поза лаштунки путінської агресії та зробити аналіз розвитку ситуації в Україні після 2014 року на фоні конфлікту з Росією”.

“Чехія від 2014 року перебуває у самому епіцентрі російських операцій з посилення впливу та дезінформації в Європі, які супроводжують гібридну війну Росії проти України. Тим самим Кремль намагається порушити єдність західних країн з підтримки України. Росіяни використовують у Чехії весь арсенал засобів впливу, починаючи з корупції політичних еліт та втручання у виборчі процеси, через підтримку антисистемних елементів, зокрема, праворадикалів та екстремістських течій, до масованої інформаційної присутності в чеському інформаційному просторі”, - заявив чеський дослідник.

Журналісти знайшли в оточенні президента Чехії пов'язану з Москвою людину

Журналісти знайшли в оточенні президента Чехії пов'язану з Москвою людину

Серед інших чеських авторів книжки є, зокрема, провідні експерти з Карлового університету Карел Свобода та Любош Швец.

Український погляд на геополітичні та історичні корені російської агресії проти України в книжці представив заступник директора з міжнародних питань Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (Київ) Михайло Самусь. Відомий російський незалежний експерт Юрій Федоров зробив свій внесок до книжки, проаналізувавши суть російської “гібридної” операції для окупації Донбасу.

Нагадаємо, на сесії ПАРЄ в Страсбурзі президент Чехії Мілош Земан запропонував Україні узаконити анексію Криму за рахунок фінансової компенсації від Росії. "Крим – це анексія, без сумніву. Це завершена справа (fait accompli). На мою думку, буде якась компенсація для України – чи в фінансовій формі, чи нафтою і газом", - наголосив він. На думку Земана, якщо Україна не погодиться на компенсацію, розпочнеться "європейська війна". За його словами, також війна неминуча у разі збереження зусиль України для повернення Криму. 

ТСН.ua зібрав реакцію й інших українських політиків та діячів на скандальну заяву президента Чехії

Повʼязані теми:

Наступна публікація