У Білорусі знайшли одного з найрозшукуваніших аферистів у світі - розслідування

У Білорусі знайшли одного з найрозшукуваніших аферистів у світі - розслідування

Фото: The Wall Street Journal

Журналісти встановили, що злочинець перебуває у Вітебську.

Журналісти-розслідувачі з'ясували, що австрійський аферист Ян Марсалек, якого розшукують по всьому світу, перебуває у Білорусі. Колишній топ-менеджер Wirecard відомий через свою аферу на 2 млрд євро.

Спільний матеріал про Марсалека опублікували розслідувальні проєкти The Insider та Bellingcat, німецьке видання Der Spiegel і видавництво McClatchy.

Донедавна 40-річний громадянин Австрії Марсалек працював операційним директором компанії Wirecard, яка місяць тому обвалилася після того, як аудитори виявили нестачу майже 2 мільярдів євро. У компанії виявили невідповідність у фінансовій документації філіалів компанії у Сингапурі, Ірланідії і ОАЕ.

Пізніше з’ясувалося, що аферист пов’язаний не тільки з фінансовими махінаціями, але і з ПВК у Лівії. За даними журналістів, від 2015 року Марсалек співпрацював з російським радниками і європейськими чиновниками щодо проєктів у Лівії за планом "гуманітарного відновлення" країни - насправді він мав на увазі створення ПВК для захисту бізнесу в Лівії. Також його підозрюють у контактах з російськими спецслужбами.

Журналісти з'ясували, що Ян Марсалек переховується у Білорусі. Його ім'я виявили в базі про перетин кордону держави. Через дві години після приземлення в Мінську приватний літак Марсалека вилетів до Вітебська.

За останні 10 років австрієць здійснив понад 60 візитів до Росії по шістьох різних паспортах. (Австрія дозволяє володіння кількома паспортами одночасно, але не допускає подвійного громадянства).

Як вважають журналісти, Марсалек продовжує перебувати у Вітебську. Зокрема, в одній із бесід з ексколегою він зазначав, що перебуває в країні, "де при владі вже 25 років ті ж самі люди". 

Нагадаємо, понад 300,5 мільйона гривень шахраї викрали за минулий рік із банківських карток українців. Банкір Олег Гороховський назвав 4 основні поради, щоб зберегти свої гроші.

Як не стати жертвою шлюбних аферистів та сутенерів

Як не стати жертвою шлюбних аферистів та сутенерів

Повʼязані теми:

Наступна публікація