Сенат США схвалив законопроект про інвестиції $52 млрд у виробництво напівпровідників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сенат США схвалив законопроект про інвестиції $52 млрд у виробництво напівпровідників

Світ
395
Сенат США схвалив законопроект про інвестиції в науку і техніку, покликаний зміцнити позиції країни в конкурентній боротьбі з Китаєм. Мільярди доларів будуть спрямовані на підтримку американських виробників напівпровідників, а також на розвиток науково-технічного сектору в регіонах, які відстають за цим показником від Кремнієвої долини.
Про це пише The Verge.
Пакет документів отримав рідкісну згоду обох партій, готових забути про розбіжності перед лицем більш серйозної загрози економічного протистояння з КНР.
Основу законопроекту становлять термінові асигнування в розмірі $250 млрд для науково-технічного сектору, які будуть надходити Міністерству торгівлі США протягом п’яти років для подальшого розподілу за вже схваленими Конгресом програмами та ініціативами.
Частина суми – $52 млрд – піде на розробку і виробництво напівпровідників.
Прихильники законопроекту називають його найбільшою інвестицією в наукові дослідження Сполучених Штатів за останні десятки років.
Законопроект, названий Актом про інновації та конкуренцію США (USICA), був запропонований лідером більшості в Сенаті Чаком Шумером, розповідає The Verge. Його пропозиція стала однією з перших великих двопартійних законопроектів з початку правління президента Джо Байдена. Однак протягом кількох останніх місяців обговорення проекту загрузло в політичній мішурі і розбіжностях.
Спочатку він пропонував направити $100 млрд на фінансування нових наукових проектів при Національному науковому фонді, які мали піти на створення нових науково-технічних центрів та стимулювання технологічних компаній будувати офіси за межами Кремнієвої долини.
У нинішній формі USICA передбачає виділити $52 млрд на виробництво напівпровідників, а також на 30% підвищити фінансування Національного наукового фонду і направити $29 млрд керівництву новими науковими проектами на прикладні програми.
«Переможець в гонці технологій майбутнього стане глобальним економічним лідером, – заявив в твіті сенатор Шумер. – Ми повинні вкладати в науку, розробку, виробництво та інновації».
Ще $10 млрд піде на модернізацію міст і регіонів у «Техноцентр», що виконують науково-дослідну роботу для передових індустрій. Ці кошти отримає Міністерство торгівлі, а міські адміністрації зможуть подати прохання на виділення коштів з цього фонду.
Президент Байден підтримав рішення законодавців: «Поки інші країни продовжують інвестувати у власні дослідження і розробки, ми не можемо ризикувати відстати від них. Америка повинна зберегти своє становище найбільш інноваційної і продуктивної країни на Землі».
Законопроект направлено для затвердження в Палату представників Конгресу США.
За матеріалами:
Mind
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас