Нерезидентів зобов'язали по-новому платити податки в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нерезидентів зобов'язали по-новому платити податки в Україні

Казна та Політика
918
Державна податкова служба буде вважати такими, що ухиляються від сплати податків, всі іноземні компанії, які почнутьпровадити госпдіяльність в Україні через постійне представництво і перед цим не зареєструють свій головний офіс в якості платника податку на прибуток підприємств.
Це випливає з листа ДПС, опублікованого податковою 11 лютого.
У податковій повідомили про набрання чинності з 1 січня закону № 1117 і нагадали про зобов’язання компаній-нерезидентів перереєструватися як платники податку на прибуток підприємств замість своїх відокремлених підрозділів, у тому числі що працюють у формі постійного представництва (ПП).
Компанії повинні стати на облік до 1 квітня в контролюючому органі за місцем реєстрації ПП. Відокремлені підрозділи після реєстрації головної компанії-нерезидента будуть зняті з обліку як платники податку на прибуток, але продовжать платити ПДВ, земельний податок, збори, які утримуються з заробітних плат.
Згідно з листом податкової, компанія-нерезидент, яка почала господарську діяльність через своє постійне представництво до реєстрації в контролюючому органі, вважається такою, що ухиляються від оподаткування, а отримані нею прибутки — прихованими від оподаткування.
«Сьогодні всі іноземні представництва, які сплачують усі податки, згідно з трактуванням податкової, таки ухиляються від сплати податків», — прокоментувала дане положення у своїй публікації на Facebook екс-заступник міністра фінансів України Олена Макеєва.
Відповідно до Податкового кодексу, за провадження госпдіяльності через постійне представництво без реєстрації іноземної компанії передбачено штраф в 100 тис. грн. Також, якщо податковою перевіркою встановлено факт роботи компанії через постійне представництво без взяття на податковий облік, кодекс передбачає адміністративний арешт майна.
16 лютого прес-служба відомства повідомила, що проблем з реєстрацією у іноземних компаній не виникає вже зараз: окремі суб’єкти вже встигли це зробити.
Крім того, до набрання чинності нового порядку реєстрації компаніям слід керуватися наказом Мін’юсту № 62 «Про затвердження змін до Порядку обліку платників податків і зборів», а також пунктом 64,5 64 статті Податкового кодексу.
Обов’язок для компаній-нерезидентів ставати на облік в податкових органах вводиться з метою протидії розмиванню податкової бази і виведенню прибутку з-під оподаткування, нагадали в ДПС.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас