Максим Орищак: чи варто інвестувати в Bitcoin? П'ять порад інвестору-початківцю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Максим Орищак: чи варто інвестувати в Bitcoin? П'ять порад інвестору-початківцю

Фінтех і Картки
1850
Інвестиції в крипторинок зберігають статус «новомодних» інструментів для середньостатистичної людини. Однак доцільність купівлі присутня навіть станом на середину лютого, незважаючи на успіхи різних криптовалют з початку 2021 року.
Ми спостерігаємо досягнення нових історичних максимумів, істерію трейдерів та інвесторів на ринках, зростання цільових рівнів серед аналітичних агентств і часті згадки про криптовалюту не тільки в ЗМІ, але і серед медійних персон світового масштабу.
Позитивним боком купівлі криптовалюти буде потенціал швидкого заробітку, оскільки той же Bitcoin готується до стрибка на 56 000 $, а Ефіріум до 2 000 $ за монету.
Також варто відзначити відповідний момент на ринку: перехідний період в керівному складі Америки і нерозуміння зовнішньої політики цієї країни по відношенню до Китаю. Дружні відносини можуть призвести до корекції цін на криптовалюту. Недомовленості, навпаки, будуть приводом для зростання ціни на криптовалюту.
З додаткових важливих подій, унаслідок яких Bitcoin буде зростати, — низький попит на золото, перегрітий ринок акцій США, незмінна монетарна політика США — ці фактори будуть провокувати відхід інвесторів у крипторинок.
З мінусів інвестицій в крипторинок найпершим буде ризик втрати всіх коштів, оскільки ці монети нічим не підкріплені, крім попиту людей. Інвестори в криптоферми створюють медійний галас, проводять виставки, активність на форумах і т.д., щоб попит на криптовалюти зберігався високим.
Чим швидше валюти дорожчають, тим більше грошей недосвідчених інвесторів буде приходити на ринок, а це буде провокувати подальший попит. Не можна порівнювати це з Тюльпановою лихоманкою, але певною мірою ситуація на крипторинку є пірамідою.
Тобто при інвестиціях в крипторинок дуже важливо «тримати руку на пульсі» і бути готовим виходити, коли піраміда почне падати.
Моя оцінка по крипторинку поки що позитивна. Ми чекаємо оптимістичних показників в 56 500 $ за Bitcoin вже в першому кварталі 2021 року, і потенціал зростання до 100 000 $ в 2021 році в принципі.
Основним драйвером буде саме медійність того, що відбувається. Тобто, наприклад, якщо SEC в Америці зараз зробить зауваження Ілону Маску за маніпулювання ринком — можна отримати корекцію цін вниз. Але, щойно знайдеться чергова юридична лазівка для просування цих активів — ціна відновить зростання.
Ще одним бар’єром на цей рік виступає екологічність криптоферм, яка спричиняє глобальне потепління. Тобто якщо це питання стане причиною для регулювання криптоферм… або з’являться укази по різних країнах про перехід на альтернативні джерела енергії, які не збільшують викиди двоокису вуглецю, то цей період буде корекцією для крипторинку.
Однак після корекції відновиться зростання, оскільки витрати криптоферм потрібно буде окупити. Тобто будуть нові маркетингові акції для підвищення попиту на купівлю криптовалют.
Топ-5 порад щодо купівлі інвестору-початківцю:
1). Думати про особисту безпеку. Населенню України потрібно розуміти, що крім ринку пропозиції криптовалют є ще й шахраї. Переказ коштів з карти на карту або особиста зустріч для передачі токенів/комп’ютерів і т.д. — це ризик грабежу. Купівля криптовалюти в Інтернеті повинна проводитися тільки на відомих сайтах. Як варіант ось такий можна використовувати: localbitcoins.com.
2). Торгувати потрібно не на останнє. Інвестиції передбачають готовність вкласти гроші і залишити їх недоторканими на невизначений строк. При розвороті ціни потрібно стежити за ситуацією і розуміти, коли варто виходити з криптовалюти. На допомогу аналітичні ресурси.
3). Ніколи не слухати поради однієї компанії, одного аналітика, одного друга/сусіда/експерта. Обов’язково зібрати пул думок і формувати свою точку зору, опрацювавши інформацію з різних джерел.
4). Повчитися інвестицій, психології трейдера/інвестора на різних онлайн ресурсах. Це дуже допоможе попервах не боятися здійснювати покупки.
5). Купувати криптовалюту або акції, або валюту, або золото — тільки розуміючи, за якою ціною ви будете фіксувати прибуток. Завжди потрібно розрахувати потенціал зростання і порахувати в грошах, скільки прибутку вам принесе та чи інша інвестиція. Часом така підготовка буде приводом відмовитися від інвестицій, а кудись, навпаки, віддати більше грошей.
Крім Bitcoin варто тримати у фокусі таких лідерів як Ефіріум, Лайткойн, Tether, Bitcoin Cash, Ріпл, Cardano. Чим більше на ринку гравців, тим більш імовірно, що вони будуть інвестувати в знайомі їм активи. Тобто потенціал зростання лідерів крипторинку завжди вищий, ніж у маловідомих активів.
Звертаючи увагу на коментарі в світових ЗМІ про те, що криптовалюти непридатні для обігу в світі грошей — я змушений погодитися.
Хліб і макарони за криптовалюту масово купувати не будуть. Немає в світі технічної підготовленості до такого життя. А ось як засіб платежу криптовалюти вже багато років придатні і звичні у всьому світі. Тому на непридатність активу потрібно дивитися під різними кутами.
Концерти артистів або нерухомість — можна оплатити криптовалютою за особистою домовленістю, а ось розплатитися за купівлю мотоцикла, велосипеда або оплатити банкет в ресторані – навряд чи вийде.
Порівнюючи золото і крипторинок, варто звернутися знову до початку: звідки попит на ці активи? Золото, переважно, купували центробанки. Однак тенденція 2020 року така, що фізичне золото не цікавить ні промисловість, ні кінцевих споживачів, ні регуляторів. Інституційні інвестори теж скорочують попит, розуміючи, що зростання цін чекати не доводиться. А де зараз попит? Попит на крипторинку. І чим вища ціна, тим більше попиту буде. Відповідно можна очікувати, що кількісна перевага в бік крипти призведе до перемоги за темпами зростання саме цих активів.
Окремо варто звернути увагу на ситуацію з Dogecoin, яка на тлі останньої хвилі зростання піднялася в топ-10 криптовалют за капіталізацією. Тобто ідея така, що уваги варта не сама валюта, а ситуація навколо неї, яка демонструє готовність будь-якого активу показати стрімке зростання при достатньому рівні змови ринку на нові вершини і цінові стрибки.
Де буде наступний Памп (різкий ціновий зліт. — Авт.) — потрібно шукати по форумах в Інтернеті і бути готовими стрімко інвестувати. Також стрімко закривати ці інвестиції.
Не можна сказати, що змінюється інвестиційна модель світу. Але однозначно з’явилася альтернатива звичним консервативним акціям, індексам, долару США і золоту.
Максим Орищак, аналітик компанії «Центр біржових технологій» (ЦБТ)
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас