В ООН підрахували втрати робочого часу через пандемію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В ООН підрахували втрати робочого часу через пандемію

Світ
288
Близько 8,8% робочого часу було втрачено в 2020 році в світі через пандемію коронавірусу. Цей показник рівнозначний скороченню 255 млн робочих місць.
Про це йдеться в опублікованій у понеділок в Женеві доповіді Міжнародної організації праці (МОП).
«Останні за часом дані говорять про те, що загалом торік у світі було втрачено 8,8% робочих годин у порівнянні з IV кварталом 2019 року, що еквівалентно 255 млн робочих місць, — зазначили експерти. — Це приблизно в чотири рази більше, ніж втрати під час глобальної фінансової кризи 2009 року». В результаті ситуації, що склалася на ринку праці торік, сукупні трудові доходи в світі знизилися на 8,3%, або на $ 3,7 трлн, що становить 4,4% світового ВВП.
Згідно з доповіддю, економічні наслідки пандемії в цілому більше торкнулися жінок, ніж чоловіків. У першому випадку було втрачено 5% робочих місць, у другому — 3,9%. «Молоді працівники також особливо сильно постраждали», — зазначають в МОП. Безробіття у віковій групі від 15 до 24 років склало 8,7%, що в два з гаком рази перевищує середні показники для дорослого населення (3,7%).
Найбільше пандемія позначилася на готельному секторі і послугах у сфері харчування, де зайнятість скоротилася в середньому більш ніж на 20%. Водночас зростання зайнятості було відзначене в II і III кварталах 2020 року в секторі інформаційних та комунікаційних технологій, а також у фінансовій сфері та страхуванні.
Згідно зв песимістичним сценарієм розвитку ситуації на ринку праці, у 2021 році кількість робочих годин в світі може скоротитися на 4,6% в порівнянні з IV кварталом 2019 року. Оптимістичний варіант передбачає їх зменшення на 1,3%, а «базовий сценарій» — на 3%. Як пояснили в МОП, песимістичний сценарій стане реальністю при «слабкому прогресі у вакцинації» від коронавірусу в світі. При цьому «при всіх сценаріях Америка, Європа і Центральна Азія зіткнуться з приблизно з удвічі більшими втратами робочих годин у порівнянні з іншими регіонами».
МОП — спеціалізована установа системи ООН. Метою організації є просування принципів соціальної справедливості, міжнародно визнаних прав людини і прав у сфері праці.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас