День фінансів: обмін валют у терміналах, портрет безробітного, новий формат для МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

День фінансів: обмін валют у терміналах, портрет безробітного, новий формат для МВФ

516
Вівторок, 19 січня. Мінфін планує змінити формат співпраці з МВФ, а нардепи пропонують скасувати одну радянську традицію.
Новий формат співпраці з МВФ. ​​Як розповів міністр фінансів Сергій Марченко, зараз МВФ надає гроші безпосередньо в бюджет для фінансування дефіциту. Але в уряді хочуть, щоб МВФ виділяв гроші на резерви Національного банку, або тільки надавав технічну допомогу. Тобто гарантії, що гроші будуть доступні в разі надзвичайної ситуації.
Обмін валют в терміналах. Українці зможуть міняти долари через банківські термінали. Фінансові організації, які володіють терміналами самообслуговування, можуть надавати послуги з «безконтактного» обміну інвалюти на гривню. Тобто, бажаючі зможуть ввести в апарат долари, а термінал обміняє їх за чинним курсом і зарахує на бажаний рахунок у гривні. При цьому зворотна операція поки неможлива: отримати на руки долари або євро подібним чином неможливо.
До речі, як повідомляють в Київській школі економіки, збільшення припливу зовнішнього капіталу, високі ціни на експорт і все ще низький попит на імпорт може викликати зміцнення гривні в першій половині цього року за припущеннями окремих прогнозистів. Так, діапазон прогнозованих значень обмінного курсу в 2021 році 28,0-29,5 UAH/USD.
Геть ще одну радянську традицію. Депутати зареєстрували проект закону, яким пропонують заборонити перенесення вихідних і робочих днів на підприємстві, в установі або організації.

Як зазначають автори законопроекту, надмірна кількість переносів робочих днів негативно впливає на продуктивність праці, мінімізує можливості роботи з інвесторами та донорами і в цілому формує негативну репутацію бізнес-потенціалу України в світі.
Мораторій на підвищення комунальних тарифів. Депутати також внесли постанову, якою пропонують скасувати підвищення вартості енергоносіїв і запровадити мораторій на їх підвищення терміном на 1 рік. Парламент буде рекомендувати уряду внести зміни до Держбюджету на 2021, згідно з якими необхідно передбачити виділення достатнього обсягу коштів для покриття потреби в пільгах і субсидіях.
Також НКРЕКП сьогодні схвалила зниження тарифів на розподіл газу для 14 облгазів. Відповідне зниження стосується компаній, у яких тарифи були істотно вищими, ніж в середньому по країні. Тарифи цих компаній тепер становитимуть 1,66-1,79 грн (без ПДВ).
Портрет безробітного в Україні. Станом на 1 січня 2021 року на обліку в державній службі зайнятості перебувало 459 тисяч безробітних. Серед безробітних жінки становлять 56%, чоловіки — 44%. Цікаво, що половина здобувачів роботи мають вищу освіту. У службі зайнятості також відзначили, що середня заробітна плата у вакансіях, поданих роботодавцями, становить 7592 грн. Додамо, що зареєструватися в службі зайнятості можна через портал державних послуг «Дія».
Податкова списала борги українців. ДПС в автоматичному режимі списала податкові борги майже 3,7 млн ​​платників податків. Основною умовою для списання була наявність у платника податкового боргу, сукупний розмір якого по всіх податках і зборах не перевищував 3060 гривень.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас