Експерт пояснив, як насправді зміниться ціна на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт пояснив, як насправді зміниться ціна на газ

Енергетика
1640
Сьогоднішнє рішення Кабінету міністрів щодо встановлення ціни на газ на рівні 6,99 гривні за кубометр є фактично антиринковим. Сама ж підсумкова ціна блакитного палива для населення буде коливатися від 7,5 до 9,7 гривні за кубометр.
Про це розповів член Наглядової ради інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.
“Реально кінцева ціна буде від 7,5 до 9,7 грн за куб. Залежно від регіону. А було, як Ви пам’ятаєте, від 9,5 до 11 гривень. Тобто, в середньому ціна зменшиться на 25-30%. Ну, якщо “Нафтогаз” буде всім поставляти, то зараз у них ціна 7,22 грн, а буде подавати по 6,99 грн, що лише на 3,2% або 23 копійки менше, а не на 30%”, – заявив Корольчук.
На думку експерта, влада не повинна втручатися в введений в 2020 році ринок газу, який тепер фактично зупинився.
“Як бачите, уряд визначив ціну, вони повернулися до регулювання. Раніше компанія сама визначала собі ціну, виходячи зі своїх фінансових, організаційних і технічних можливостей. Ціна (на ринку газу – ред.) зросла до 11 000 гривен з доставкою. Це істотно. І ось уряд і Президент Зеленський вирішили втрутитися. Це неправильно насправді, адже якщо ринок функціонує, то ні Президент, ні уряд, ні Верховна Рада не можуть втручатися. А ось вони (влада – ред.) прийняли рішення, що ціна буде граничною”, – підкреслив член Наглядової ради інституту енергетичних стратегій.
Він також зазначив, що не розуміє, чому ціна за кубометр становить саме 6,99 грн.
“Шмигаль каже, що це була така ціна на біржі. Так, на біржі вона може бути такою зараз, а завтра – іншою. Специфічне рішення, чесно кажучи. Фактично, антиринкове. Якщо країна не була готова до ринку газу, то чому погоджувалася на ці умови? Чому з МВФ підписували меморандум, взяли на себе зобов’язання скасувати ПСО і вводити ринкові правила?” – зазначив Корольчук.
Вирішити, на думку експерта, можна було набагато простіше.
“Потрібно було просто виділити з “Нафтогазу” газ з видобутку. Вони мали цей газ, який видобувають, продавати на біржі, а компанії – купувати і поставляти споживачам. І так мало бути, але “Нафтогаз України” цьому чинить опір. Влітку- восени минулого року закачували газ в підземні сховища, не продавали його на біржі. Хоча, для них біржа – як оптимальний варіант. Так вони не на біржі, не на ринку його не продавали. Відповідно, “Нафтогаз” сам спричинив ситуацію, що ціна на газ у інших постачальників зросла. Адже вони не могли взяти український газ, і купували його за кордоном. Відповідно, орієнтувалися на європейські індекси і біржі. Тому і ціна зросла”, – вказав фахівець.

Довідка Finance.ua:

  • Уряд прийняв рішення, яким встановлюється гранична ціна на газ на рівні 6,99 грн за кубометр. Відповідне рішення прийняли на позачерговому засіданні Кабінету міністрів України.
  • Така ціна буде діяти з 1 лютого 2021 року на період дії карантину, але не довше, ніж до 31 березня 2021 року; вище, ніж 6,99 грн за куб, постачальники газу не зможуть піднімати ціну.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас