У Китаї створили першу в світі інтегровану мережу квантового зв'язку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Китаї створили першу в світі інтегровану мережу квантового зв'язку

Світ
599
Китайські вчені створили першу в світі інтегровану мережу квантового зв’язку. Швидкість генерації ключів вдалося підвищити в 40 разів, а загальну відстань передачі даних – збільшити до 4600 кілометрів. В результаті доступ до захищеного з’єднання отримали 150 ключових об’єктів по всій країні.
Квантові мережі вважаються безпечними, вони побудовані на технології квантового розподілу ключів (QKD). Це означає, що для формування ланцюжка з нулів і одиниць використовуються фотони, що виключають будь-яке прослуховування між відправником і отримувачем. Суть в тому, що присутність третьої сторони миттєво фіксується: це гарантує активацію своєчасного захисту.
В ході розгортання 700 наземних оптичних ретрансляторів, оптоволоконних мереж і двох космічних супутників китайським дослідникам вдалося підключити до єдиної квантової мережі 150 промислових підприємств по всій країні, включаючи державні і місцеві банки, муніципальні електромережі та сайти уряду. В якості одного з останніх досягнень також значиться збільшення швидкості генерації ключів до 47,8 Кбіт/с, що в 40 разів вище попередніх показників. Крім того, вдалося досягти рекорду наземного базування QKD на відстань понад 500 км.
«Наша робота показує, що технологія квантового зв’язку досить зріла для великомасштабного практичного використання. Глобальна мережа квантово озв’язку може бути створена після об’єднання національних квантових мереж з різних країн, а також університетів і великих компаній з метою стандартизації відповідних протоколів», – запевняють дослідники.
За матеріалами:
4PDA
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас