Постачальник газу відмовився обслуговувати клієнтів: що робити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Постачальник газу відмовився обслуговувати клієнтів: що робити

Енергетика
28195
Постачальник газу в Херсонській області відмовився обслуговувати всіх своїх клієнтів. Людям просто повідомили, що в грудні потрібно переоформити документи, а в січні – вже платити іншій компанії. Але жодної інформації про те, як це правильно робиться, споживачі не отримали.
В результаті місцеві жителі годинами стоять в чергах і по кілька днів поспіль ходять в центр обслуговування.
У чергах найважче пенсіонерам, а саме їх тут чимало. Літні люди стоять до останнього – бояться залишитися взимку без газу. Бабусі скаржаться, що не вміють користуватися інтернетом і не можуть вирішити питання дистанційно. Кажуть, що потрібно спілкуватися з представниками газівників особисто.
Але найсерйозніші проблеми виникли у тих, у кого на рахунках є переплати. Свої гроші вони повинні повернути до кінця грудня, а для цього потрібно викликати контролера. Для цього потрібно відстояти в чергах тиждень. Після того, як контролер перевіряє лічильник і видає спеціальний акт, клієнту знову доводиться повернутися в чергу в центр обслуговування і оформити повернення.
Тільки після цього можна буде обрати нового постачальника. Але спочатку потрібно перевірити його ліцензію в реєстрі.
“В першу чергу потрібно визначитися з постачальником. Потім – діяти за алгоритмом, який пропонує сам постачальник на своєму сайті”, – розповідає заступник директора департаменту розвитку території Херсонської облдержадміністрації Іван Чорний.
З документів треба буде відправити копію паспорта, ідентифікаційного коду та права власності. Але чи безпечно це? Юристи не впевнені.
“Особа надає документи купівлі/продажу. Там міститься інформація і про покупця, і про продавця. Також подається ідентифікаційний код та серія/номер паспорта. Я вважаю, що зловмисники, у яких буде ще номер телефону і номер картки, зможуть навіть оформити онлайн кредит”, – говорить юрист Євген Берестовий.
За його словами, документи можна не відправляти, а в разі відмови постачальника – подати на нього до суду.
Раніше також повідомлялося, що в Україні з 1 січня зростуть тарифи на послуги 17 газорозподільних компаній. Йдеться про зростання в середньому на 40%.
Нагадаємо, оплачуючи рахунки за газ, українці платять за саме паливо як товар, а також за його розподіл і доставку. Зараз постачанням газу займаються одні компанії, а розподілом – інші.
Як пояснювали в НКРЕКП, постачальника газу можна обрати, “як продукти в магазині”. А ось розподілом займаються облгази, і їх обирати споживач не може. Вони є природними монополістами, і за їхньою діяльністю стежить держава, встановлюючи тарифи.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас