Потенційне зміцнення гривні: які можуть бути втрати для бюджету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Потенційне зміцнення гривні: які можуть бути втрати для бюджету

Особисті фінанси
3018
Нерезиденти масово повертаються в українські гривневі облігації: заводять в країну валюту, продають її тут і купують державні боргові папери, щоб мати понад 10% прибутку. Тенденція безумовно позитивна, завдяки притоку валюти гривня зміцнюється. Проте у цієї тенденції є зворотна сторона медалі.
Про це пише Ціна держави.
За словами експертів, у 2019 році такий же наплив іноземців спричинив провал бюджетних надходжень.
“Вирішили порахувати, які можуть бути втрати бюджету від потенційного укріплення гривні цього разу. На наш погляд, бюджет 2021 року і без цього має купу прихованих проблем. Проте можливе укріплення гривні тільки додасть Мінфіну головного болю”, – йдеться у повідомленні.
Потенційне зміцнення гривні: які можуть бути втрати для бюджету
Нагадаємо, бюджет було розраховано на основі середньорічного обмінного курсу 29,1 грн за $1. За таких умов доходи від податків на імпорт (ПДВ, акциз, імпортне мито) заплановані на рівні 427 млрд грн, або $14,7 млрд. Якщо гривня буде набирати вагу, то урядовцям потрібно буде думати, де взяти додаткові від 16 до 45 млрд грн (або від $0,6 до $1,7 млрд). Звичайно, буде певна економія щодо видатків, зокрема видатків на обслуговування боргу, але втрати по дохідній частині будуть помітно більші.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас