Підсумки року: хто з фрилансерів постраждав, а хто виграв (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підсумки року: хто з фрилансерів постраждав, а хто виграв (інфографіка)

Особисті фінанси
1317
Український ринок фрилансу в непростому 2020 році продовжив розвиток. Традиційно в кризу як виконавців, так і замовників стає більше. Перші шукають нове місце роботи, а другі, бажаючи заощадити, звертаються до сторонніх фахівців.
Про це повідомляє фриланс-сервіс Freelancehunt.
Враховуючи карантинні обмеження і необхідність віддаленої роботи, навесні ринок фрилансу продемонстрував рекордні показники.
Замовників стало більше на 25%, і на 18% збільшилася кількість проєктів. Найбільший приріст замовлень був зафіксований у травні. Після відкладеного попиту кількість проєктів зросла з 3700 до 4300 на тиждень. Всього за рік Клієнти розмістили 200 000 завдань. Як і раніше найбільш затребувані послуги програмістів, частка замовлень збільшилася на 2,5% або 100 тисяч проєктів. Можна сказати, що розробники відкусили частину «пирога» у дизайнерів, звертатися до яких стали на 2% рідше.
Підсумки року: хто з фрилансерів постраждав, а хто виграв (інфографіка)
Сумарний бюджет всіх замовлень на фрилансі збільшився на 60 мільйонів гривень або 20%. Монополістами за концентрацією грошей залишаються програмісти, в цій категорії зосереджено більше ніж половина всіх бюджетів. А з другого місця в цьому році дизайнерів потіснили маркетологи.
Хто постраждав, а хто виграв. З введенням карантину представники різних спеціальностей по-різному відреагували на коливання ринку.
  • Найбільш чутливими виявилися архітектори, бізнес-консультанти та виконавці, що працюють з відео та аудіо. Наприклад, бюджети консалтингу навесні відзначилися дворазовим падінням: сукупний заробіток склав 760 000 грн в лютому і 350 000 грн в березні.
  • Трохи менше скоротилися гонорари в операторів, монтажерів, аніматорів і дикторів — 607 000 грн за лютий і 484 000 грн за квітень. Кількість замовлень за рік у цій категорії зменшилася на чверть. Однією з причин називають скасування більшості івентів, на яких задіяні оператори і фотографи.
Спеціалізації, які в 2020 році стали більш затребувані: попит на юридичні послуги збільшився в півтора разу, на бухгалтерські — в два. У кризу частина роботодавців намагається економити і замість найму персоналу користується послугами “зовнішніх” фахівців. Крім того, в 2 рази зросла кількість проєктів з програмування в Python. Мова активно просувається багатьма курсами і школами, а також є більш універсальною, ніж JAVA. Україна слідує світовому тренду, де серед IT-фахівців зростає популярність Python.
Прорив у 2020 році показала мобільна розробка. Частка в сукупному бюджеті зросла на 3,5%, а в абсолютному грошовому значенні — збільшилася вдвічі! Сміливо можна стверджувати, що гонорари в цій категорії зросли в кілька разів. Успіх у цій категорії пояснюється кількома причинами. Як відзначають аналітики Freelancehunt, карантин прискорив перехід бізнесу в онлайн, а наслідки коронавірусу — загальну тенденцію зростання мобільного трафіку.
Тенденції 2020. 2020 рік показав цікавий тренд, згідно з яким частина фрилансерів виявилася не проти працювати на постійній основі.
  • 93% виконавців готові перейти в штат, якщо вдасться зберегти можливість віддаленої роботи.
  • 4% фрилансерів не планують повністю прощатися з фрилансом, залишивши проєкти як підробіток,
  • 37% готові присвятити весь робочий час одному роботодавцю.

Хочу отримати гроші до зарплати 💸

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас