Міжбанк: аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП позитивно позначиться на курсі нацвалюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП позитивно позначиться на курсі нацвалюти

Валюта
1271
Вівторок на валютному ринку пройде досить динамічно і з елементами інтриги щодо подальшого руху курсу.
Це спричинять два фактори:
1) сьогоднішній аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП;
2) активне зміцнення гривні останніх днів на тлі активізації діяльності компаній перед початком сезону бюджетних розрахунків.
На аукціоні Мінфін збирається розмістити облігації в гривні на терміни, що задовольняють можливості і бажання будь-яких інвесторів. Це як выдносно “короткі” – 77,182, 217, 315 днів, так і “довгі” – на 511, 1050 і 1533 дні. Крім цього – ще й валютні доларові на 309 днів і номіновані в євро – на 323 дні.
Така різноманітність пропозиції облігацій в поєднанні зі зростанням їх прибутковості дозволяє чиновникам розраховувати на значний інтерес до них з боку не тільки держбанків, а й іноземців. За нашими прогнозами, обсяг розміщення сьогодні складе не менше 18-24 млрд гривень в еквіваленті, а якщо Мінфін ще і розщедриться в частині подальшого зростання прибутковості, то результати можуть бути ще більші. Такі значні потоки коштів позначаться на поведінці ресурсного та валютного ринку сьогодні і завтра (в день розрахунків інвесторів за куплені облігації). Це позитивно позначиться на курсі гривні на міжбанку.
А господарська діяльність компаній на тлі наближення періоду бюджетних розрахунків зараз також працює на користь гривні. “Налякані” зниженням валютних котирувань експортери зараз активно продають валюту на побоюваннях подальшого обвалу курсу, а ось покупці не поспішають, сподіваючись купити її максимально дешево. Перевищення пропозиції над попитом створює передумови до подальшого просідання котирувань.
Стримує ситуативне просідання курсу зараз фактично Нацбанк, який почав викуповувати надлишок долара на торгах. Практично його цінники і визначають наразі рівень котирувань американської валюти на міжбанку. Вчорашній викуп долара регулятором по 27,84-27,85 гривень і завершення торгів приблизно в тих же межах – цьому яскраве підтвердження. При ситуативному перевищенні пропозиції ми і сьогодні побачимо на торгах НБУ зі скупкою надлишку долара, що буде стримувати зміцнення гривні.
Проти гривні у вівторок може спрацювати тільки фактор виходу на торги великих покупців з реального сектора, а також тієї частини нерезидентів, хто все ж продовжує виходити з наших облігацій і вважає за краще фіксувати свій дохід у валюті. Зниження курсу може простимулювати їхні купівлі, якщо вони вирішать, що “дно” досягнуто.
За розрахунками Finance.ua, обсяг операцій на торгах 15 грудня буде в межах до $180-240 млн при укладенні до 510-580 угод.
Готівковий ринок знову стане заручником ситуації на міжбанку і обмінники будуть періодично міняти свої цінники протягом дня в залежності від поведінки безготівкової валюти під час сесії.
З огляду на наближення засідання ФРС США (відбудеться 16 грудня) і подальше оприлюднення його результатів – сьогодні, завтра і післязавтра валютні ралі по парі євро/долар посиляться. Це дозволить спекулянтам “пограти” з євро як на міжнародному, так і на українському валютному ринках.
Курси міжбанку за нашим прогнозом 15 грудня будуть в межах: долар – коридор 27,70 – 27,95 гривень, євро – коридор 33,50 – 33,90 гривень.
На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть у межах: долар – коридор купівель і продажів 27,70 – 28,00 гривень. По євро: в банках коридор 33,40 – 34,05 гривень, а в обмінниках фінкомпаній – в межах 33,50 – 33,90.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 27,84 / 27,85
євро – 33,85 / 33,87
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас