П'ять кроків, щоб поповнити бюджет на $34 млрд через надра України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

П'ять кроків, щоб поповнити бюджет на $34 млрд через надра України

Казна та Політика
1007
У 2019 році Україна недоотримала через компанії зі “сплячими” ліцензіями на видобування майже 1,5 млрд доларів до бюджету країни. Нині, у зв’язку з падінням цін на нафту, це 270 млн доларів.
Про це розповіла виконавча директорка Національної асоціації добувної промисловості України Оксана Оринчак на заході “Як втілити потенціал надр і поповнити бюджет на 34 млрд доларів до 2028 року”.
За словами Михайла Кухара, старшого економіста «Ukraine Economic Outlook», у співпраці двох відомств було складено 5 кроків, які можна втілити за 2-3 місяці плідної законодавчої роботи, аби вже через 8 років ВВП України отримав 34 млрд доларів завдяки видобувній промисловості.
“За природнім сценарієм розвитку, ми й так “приречені” на зростання в наступні 8 років: за підрахунками, ВВП у 2028 році має скласти 214 млрд доларів. Але якщо ми приймемо і здійснимо декілька заходів, ВВП України у той час складе 250 млрд доларів”, – поділився розрахунками Михайло Кухар.
Дорожня карта розвитку галузі. Законодавчі зміни з підходом до кожного сектору добувної галузі:
1. Нафта і газ. Україна має від 0,8 до 1,3 трлн куб. м розвіданих запасів газу і ще до 5 трлн куб. м перспективних (нерозвіданих запасів). Цих природних ресурсів достатньо, аби не лише вивести Україну зі статусу імпортозалежної країни, але й перетворити її на чистого експортера газу. За умови створення сприятливих податкових умов, спрощення процедури отримання дозволів на проведення геологічних розвідок та розробку родовищ і завершення корпоративної реформи Укрнафти, Україна може наростити обсяги видобутку нафти та конденсату з поточних 2,1 до 2,5 млн т.
2. Гірничо-металургійний комплекс України (чорні метали). Сегмент чорних металів генерує $8,7 млрд експортного уторгування та приблизно $1,1 млрд ВВП, що надає галузі критично високу важливість. При спрощенні умов ведення бізнесу та активній держполітиці фізичні обсяги видобутку залізної руди можна буде наростити до 79 млн тонн, а вклад у ВВП дорівнюватиме $2,6 млрд.
3. Титанова промисловість та кольорові метали. За інформацією Інституту Геологічних наук НАНУ, ресурси титанових руд України оцінюються у 20%, а затверджені запаси коливаються в межах 7-12% світових запасів, що становить 400 і 140-240 млн тонн відповідно. Станом на сьогодні, частка українського губчастого титану у світовому виробництві становить від 3-5%. У перспективі 10 років технологічні новації в титановій галузі відсутні. Однак, при реалізації стратегії розвитку титанової галузі очікується позитивний прогноз – $7 млрд у ВВП, а експорт збільшиться на $2,8 млрд.
4. Гірничо-хімічна галузь. До 2030 року сучасна потреба галузей економіки у фосфорній сировині оцінюється у 2,3-2,8 млн т на рік у розрахунку на 100% оксиду фосфору Р2О5 (6-7 млн т кондиційного апатитового концентрату). У 2019 році надрокористувачі гірничо-хімічної галузі згенерували $750 млн ВВП. З урахуванням запропонованих змін в адміністративно-регуляторному полі, ВВП може зрости до $4 млрд у 2028 році.
5. Гірничо-мінеральна галузь. Ця галузь добувної промисловості – одна із найтінізованіших у добувній промисловості. Тому, згідно з офіційними даними, вона генерує усього $536 млн, маючи потенціал у $1,1 млрд. Розвиток галузі стримується двома ключовими факторами: високим рівнем “тіньових” кар’єрів, які активно розробляються особами, пов’язаними з регуляторами, але не виставлені на аукціони для прозорого розподілу, а також високою, часто спеціально ускладненою бюрократією при видачі ліцензій на видобуток мінеральної води.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас