Реформа пенсійної системи: чому деякі роботодавці не виживуть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реформа пенсійної системи: чому деякі роботодавці не виживуть

Казна та Політика
2330
Кожного працюючого українця можуть змусити відкладати собі гроші на старість. У парламенті вже лежить законопроєкт про накопичувальну пенсійну систему.
Про це пише сайт “Сьогодні”.
Парламент хоче змінити пенсійну систему. Це другий рівень – накопичувального страхування, пояснює голова комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту ветеранів Галина Третьякова.
Ви будете свої власні кошти відраховувати на своє власне пенсійне забезпечення. Тобто з кожної зарплатні доведеться віддавати частину до спеціальних Пенсійних фондів. Найменший внесок – один відсоток від заробітку, роботодавець завжди платитиме на 1% більше. Тобто – мінімум 2%.
Нова пенсійна система хоч і на часі, та має бути реальною, кажуть самі нардепи.
“Не ціною навантаження на бізнес. Бо сьогодні і так підприємствам, суб’єктам господарювання надзвичайно важко в нинішніх економічних умовах”, – каже Олексій Гончаренко, нардеп із фракції “Європейської солідарності”.
Експерти кажуть: якщо запроваджувати нові платежі, то варто було б урізати внески до старих фондів.
“Ми зменшуємо на відповідний відсоток єдиний соціальний внесок, наприклад на 2%. І відповідно на 1% ми зменшуємо податок на дохід фізичних осіб. І таким чином ми не збільшуємо оподаткування ні одних, ні других, це з одного боку. Але з іншого боку запроваджуємо механізм другого рівня пенсійного забезпечення”, – пояснює економічний експерт Василь Фурман.
А ще потрібні гарантії, що недержавні пенсійні фонди врахують інфляцію протягом усіх подальших років та переіндексують внески. Наразі цього у законопроєкті немає, тож гроші можуть перетворитися на папір. До того ж, люди мають бути упевнені, що приватний фонд не зникне разом із грошима – переконаний ексміністр економіки Тимофій Милованов.
“Держава має чітко на такому робочому рівні відпрацювати, щоб вони були прозорі, некорумповані і щоб їм довіряли. Не достатньо просто зробити гарний фонд. Ще потрібно все суспільство переконати, що цей фонд працює добре, щоб до нього з’явилась довіра”, – вважає Милованов.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас