Поліція штрафує за відмову носити маски: що робити, якщо зупинили — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Поліція штрафує за відмову носити маски: що робити, якщо зупинили

Особисті фінанси
3884
З 21 листопада 2020 року набула чинності нова редакція статті 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка передбачає відповідальність за порушення правил карантину.
У тексті йдеться, що перебування в громадських будівлях, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без засобів індивідуального захисту, в тому числі респіраторів або захисних масок, що закривають ніс і рот, в тому числі виготовлених самостійно, – тягне за собою накладення штрафу від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 до 255 грн).
При малозначності вчиненого адміністративного правопорушення посадова особа може звільнити порушника від адміністративної відповідальності і обмежитись усним зауваженням.
“Держава буде штрафувати тільки за “перебування в громадських будівлях, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без одягнутих засобів індивідуального захисту”, – розповів адвокат, керуючий партнер АО “Марусяк і партнери” Володимир Марусяк.
Що таке громадське місце:
  • приміщення медичних та навчальних закладів;
  • приміщення спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів;
  • під’їзди житлових будинків;
  • пасажирський транспорт загального користування;
  • приміщення громадського харчування;
  • приміщення культурних об’єктів;
  • приміщення органів державної влади, органів місцевого самоврядування та державних установ.
Якщо зупинили без документів. Треба враховувати, що носіння документів, що посвідчують вашу особу, залишається обов’язковим. Поліція може працювати з вами як з особою виключно при наявності у вас документів, що посвідчують вашу особу.
Якщо таких не буде, можуть застосувати адміністративний арешт до трьох годин з метою встановлення особи.
“Якщо це не дасть бажаного результату і встановити особу порушника не вдається, людину повинні відпустити”, – зазначив Володимир Марусяк.
Якщо ж постанову все ж склали, незважаючи на будь-які обґрунтовані заперечення, варто піти на принцип і оскаржити її в судовому порядку, радять юристи. Не варто допускати свавілля.
Постанову можна оскаржити, посилаючись на відсутність дотримання процедури накладення штрафу, незабезпечення права на захист, відсутність у справі доказів провини (фото або відео) правопорушення тощо.
“Можна придумати багато варіантів опору вимогам поліції, проте зміст таких вимог – не в безглуздому носінні маски в місцях скупчення людей, а в можливості захистити себе і свою сім’ю від захворювання. Тому я щиро раджу вам виходити з дому з маскою в кишені і вдягати її перед входом в транспорт, магазин і т.п.” – підсумував Володимир Марусяк.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас