Експерт розповів, які виклики чекають держбюджет в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт розповів, які виклики чекають держбюджет в Україні

Казна та Політика
565
В Україні не профінансовано близько чверті видатків державного бюджету – 323 млрд. З них близько 140 млрд – зарплати, пенсії та соціальні виплати за листопад-грудень.
Про масштабні виклики з бюджетом в країні у Facebook розповів керівник із політичних питань Київської школи економіки Павло Кухта.
За його словами, план доходів на листопад-грудень – 111 млрд. 
“За умови сильного перевиконання на 25% вийде якраз трохи менш як 140 млрд – достатньо для зарплат, пенсій та соцвиплат, але нічого іншого. З урахуванням удару по економіці від локдаунів – таке перевиконання є оптимістичним”, – додав він. 
Близько 200 млрд видатків треба профінансувати коштом запозичень, це, за словами експерта, дві третини від планового дефіциту бюджету на 2020 рік (298 млрд). 
“Плюс, необхідно рефінансувати 49 млрд погашень у листопаді-грудні. До кінця року залишилося 7 аукціонів із залучення державного боргу, на останньому було залучено 8 млрд і це було значно більше, ніж на попередніх. Ймовірно, можна залучити в середньому по 10 млрд за кожен аукціон, якщо Мінфін готовий платити за борг вищий відсоток та тиснути на державні банки. Все одно, з урахуванням 49 млрд погашень, це всього лише 20 млрд додаткового ресурсу на фінансування видатків крім зарплат, пенсій та соціалки, – лише 10% від потреби”, – йдеться у повідомленні.
Також він розповів про видатки, які, ймовірне, не буде профінансовано. Йдеться про капітальні витрати державного бюджету: станом на листопад їх профінансовано лише наполовину – 59 млрд зі 115 млрд. Для порівняння, у 2019 році капітальні видатки державного бюджету становили 78 млрд (при плані 98 млрд). 
“Окрім капітальних видатків, на початок листопада на 51 млрд не профінансовано охорону здоров’я – це 40% від річного бюджету в рік епідемії! І “дрібнички”, типу 33 млрд на оборону під час війни (30% від річного плану)”, – додав він.
Експерт розповів про варіанти подолання викликів. 
Приміром, найлогічніше – швидко виконати умови програми МВФ і розблокувати нормальний доступ до фінансування запозичень. 
“Це дозволить профінансувати значну частину видатків, на які зараз не вистачає коштів. У порівнянні з попередніми програмами, коли доводилося підіймати тарифи для людей, зараз все доволі легко: проголосувати нормальний закон про судову реформу, проголосувати закон, який би зняв конституційну кризу з антикорупційною реформою та привести силами уряду до реалістичного вигляду бюджет на 2021 рік”, – уточнив Кухта.
“Альтернатива – емісійне фінансування з боку НБУ. Воно не розв’яже проблему, оскільки якщо його застосувати в обсягах нинішнього недофінансування бюджету, ми отримаємо вже на початку 2021 року стрімку інфляцію, девальвацію гривні (цифра 36,6 зненацька може набути нового змісту) і неможливість фінансувати вже бюджет 2021 року. Ніж друкувати гривню, краще вже провалити бюджет на 2020 рік – наслідки будуть менш критичні”, – резюмував він.
За матеріалами:
ТСН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас