Китай укладе з 14 країнами найбільшу угоду про вільну торгівлю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай укладе з 14 країнами найбільшу угоду про вільну торгівлю

Фондовий ринок
994
Китай укладе з 14 країнами Азії найбільшу угоду про вільну торгівлю на планеті.
Про це повідомляє Bloomberg.
Документ про створення зони вільної торгівлі під назвою Всебічне регіональне економічне партнерство (Regional Comprehensive Economic Partnership) буде підписаний під час саміту АСЕАН, який проходитиме 12-15 листопада в столиці В’єтнаму – Ханої.
Хто підпише угоду:
  • Китай, В’єтнам, Бруней, Індонезія, Камбоджа, Лаос, Малайзія, М’янма, Сінгапур, Таїланд, Філіппіни, Австралія, Нова Зеландія, Південна Корея і Японія.
Сумарне населення цих країн – 2,2 млрд осіб, а сукупний ВВП – $26,2 трлн.
Що це дає. У рамках угоди повинні діяти знижені торговельні мита, будуть зміцнені ланцюжки поставок з використанням уніфікованих правил визначення країни походження товарів, систематизовані нові правила електронної торгівлі.
Цей договір країн Азії поставить у невигідне становище низку американських компаній, як і транснаціональні корпорації, які перебувають за межами зони вільної торгівлі. Посилює тиск підписаний в 2017 році американським президентом Дональдом Трампом меморандум про вихід Вашингтона з транстихоокеанського партнерства (ТТП).
Після відмови від ТТП США втратили для себе можливість ефективно врівноважувати зростаючий тиск Китаю на своїх сусідів по регіону.

Довідка Finance.ua:

  • За прогнозами агентства Fitch, Китай стане єдиною великою економікою, яка закінчить 2020 рік з ростом ВВП, а не падінням, незважаючи на те, що пандемія коронавірусу почалася саме в цій країні.
  • Китайські технологічні компанії втратили майже 290 млрд доларів в ринковій вартості за два дні після того, як уряд ввів нові антимонопольні правила.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас