У Казахстані тимчасово заборонили купувати долари — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Казахстані тимчасово заборонили купувати долари

Світ
1959
Центробанк Казахстану тимчасово заборонив купувати долари на місцевому валютному ринку заради підтримки курсу національної валюти – тенге.
Про це пише Bloomberg.
Регулятор втручався безпосередньо в перебіг торгів, відхиляючи або затримуючи деякі заявки на купівлю доларів. Фактично така політика була різновидом валютних інтервенцій, однак здійснювалися вони нестандартними методами, що прямо суперечать режиму плаваючого валютного курсу, якого офіційно дотримується ЦБ Казахстану.
Втручання ЦБ мало місце на початку жовтня. При цьому регулятор не відразу відреагував на те, що сталося. Через кілька днів відомство відзначило, що, як і раніше, не слідує будь-яким орієнтирам у вигляді курсу тенге або обсягу торгів.
Курс національної валюти є політично значущим питанням для Казахстану, який переживає першу за 20 років рецесію після двох введених в країні через пандемію коронавірусу карантинів, зазначають опитані виданням аналітики. Влітку президент Касим-Жомарт Токаєв просив главу ЦБ Єрболата Досаєва забезпечити стабільність тенге.
Також економісти припускають, що влада і далі буде вдаватися до тих чи інших обмежень на валютному ринку, оскільки їх зняття загрожує ослабленням тенге і соціальною напруженістю. У цих умовах кредитні організації змушені купувати долари на міжбанківському ринку, де обмеження не діють, однак курс долара вищий, ніж на біржі.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас