Країни Балтії не будуть імпортувати російську електроенергію через запуск БелАЕС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країни Балтії не будуть імпортувати російську електроенергію через запуск БелАЕС

Енергетика
895
Латвія і Естонія не зможуть торгувати електроенергією з Росією через свої перемички ЛЕП за новою, узгодженою країнами Балтії тристоронньою методикою, поки цю методику не затвердить влада Литви.
Про це повідомляє Інтерфакс-Захід з посиланням на Держраду з регулювання енергетики Литви.
В рамках режиму бойкоту електроенергії з БелАЕС з початком роботи станції 3 листопада як литовський мережевий оператор Litgrid, так і латвійський і естонський оператори застосовують методику 2018 року, і не торгують електроенергією ні з Росією (за винятком Калінінградської області), ні з Білоруссю.
Крім того, Міністерство закордонних справ Литви направило Білорусі ноту протесту із закликом зупинити запуск «небезпечної Білоруської атомної електростанції». БелАЕС розташована за 50 кілометрів від литовської столиці Вільнюса.
“Ми наполегливо рекомендуємо Білорусі припинити запуск АЕС до тих пір, поки не будуть виконані найвищі стандарти ядерної безпеки та екологічні вимоги”, – йдеться в повідомленні литовського МЗС.
Влада Литви поінформувала мережевих операторів країн Балтії, Єврокомісію та біржу електроенергії Nord Pool про те, що нова тристороння методика набере чинності тільки після її затвердження регуляторами всіх трьох країн.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас