НАЗК тепер зможе перевіряти тільки суддів - Новіков — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НАЗК тепер зможе перевіряти тільки суддів - Новіков

Казна та Політика
509
КСУ своїм рішенням про визнання неконституційним е-декларування фактично заблокував діяльність НАЗК, і тепер воно має право займатися перевірками лише суддів.
Про це голова НАЗК Олександр Новіков розповів в інтерв’ю DW.
Він нагадав, що конвенція ООН проти корупції конкретно визначає, чим має займатися орган запобігання цьому явищу: контролем за дотриманням законодавства про конфлікт інтересів, контролем за декларуванням і перевірками декларацій.
“Рішенням КСУ ці функції НАЗК тепер заблоковані. Однак закон України про судоустрій і статус судів окремо врегульовує те, що декларації суддів мають перевірятися раз на 5 років. І ми готуємо наказ про перевірки цих декларацій. Тобто позиція КСУ настільки непослідовна, що ми не можемо нікого перевіряти, крім суддів. Хоча вони ухвалювали це рішення, щоб ми не могли перевіряти суддів”, – розповів Новіков.
За його словами, рішення Конституційного Суду також означає, що НАЗК тепер не зможе перевірити декларації експрезидента Петра Порошенка і чинного глави держави.
“Ми перевірили двох прем’єрів з трьох – Гончарука та Гройсмана, не встановили порушень. Ми мали закінчити перевірку саме щодо чинного прем’єра. Щодо президентів перевірка мала закінчитися в листопаді… Але ми тепер не зможемо ні відносно Петра Порошенка, ні відносно Володимира Зеленського закінчити перевірку”, – розповів глава НАЗК.
Він висловив сподівання, що ситуація з перевіркою декларацій чиновників буде виправлена: “Ми впевнені, що законопроєкт президента може бути відповіддю на це питання, а також, звичайно, парламенту приймати рішення, в якій формі буде відновлено те, що було зруйновано”.
Інакше, додав Новіков, українці навіть не зможуть нікуди поскаржитися на корупцію. “КСУ скасував право НАЗК приймати заяви. Не те що розглядати, а навіть право приймати заяви”, – підсумував голова НАЗК.

Довідка Finance.ua:

  • 27 жовтня Конституційний Суд визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає покарання за недостовірне декларування. Зокрема, КСУ визнав неконституційними повноваження НАЗК з перевірки декларацій чиновників, моніторингу способу життя суб’єктів декларування, встановлення своєчасності подання декларацій, а також положення про відкритий доступ до декларацій в Єдиному державному реєстрі.
  • 30 жовтня Президент вніс до Верховної Ради законопроєкт “Про відновлення довіри до конституційного судочинства” (№4288), яким пропонує припинити повноваження чинного складу КСУ.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас