Деяким пенсіонерам можуть оформити стаж в подвійному розмірі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Деяким пенсіонерам можуть оформити стаж в подвійному розмірі

Казна та Політика
20881
За загальним правилом, передбаченим статтею 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», страховий стаж зараховується в одинарному розмірі. Проте, для деяких категорій існують винятки.
За роботу на шкідливому виробництві українським пенсіонерам передбачена надбавка. Однак навіть якщо йдеться не про виробництво, а роботу в сфері медицини, то пенсіонери все одно мають право на допомогу, пише “Пенсійний кур’єр” у FACEBOOK.
Як зазначається, до особливо шкідливої роботи в сфері медицини зарахована професія лікаря в психіатричних лікарнях. Так, робота в психіатричних закладах охорони здоров’я зараховується до стажу в подвійному розмірі.
“Подвоєння застосовується до страхового стажу під час його обчислення за періоди роботи до 01.01.2004 року, а під час визначення права на пенсію за вислугу років ці норми застосовуються як до 01.01.2004 року, так і після цієї дати”, – ідеться в повідомленні.
Однак згідно з Порядком обчислення страхового стажу, що дає право на призначення грошової допомоги, та її виплати, страховий стаж на посадах, що дає право на грошову допомогу, зараховується в календарному обчисленні. Зокрема, чоловікам потрібно мати 35 років стажу, що дає право на грошову допомогу.
Всі пенсіонери, у яких менше норми такого стажу, права на допомогу не мають.

Довідка Finance.ua:

  • Підтверджене документально навчання на очній формі до 1 січня 2004 року (незалежно від рівня акредитації навчального закладу) зараховується до страхового стажу для отримання пенсії.
  • Міністр соціальної політики України Марина Лазебна повідомила, що в Україні на сьогоднішній день на 13 мільйонів громадян, які працюють офіційно, припадає 11,3 мільйона пенсіонерів.
  • Наступного року пенсіонерів чекає кілька етапів зростання виплат.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас