Apple розробляє власний пошуковик — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Apple розробляє власний пошуковик

Технології&Авто
413
Американська Apple Inc. нарощує зусилля зі створення свого власного пошукового сервісу на тлі побоювань з приводу співпраці з Google через антимонопольну справу в США.
Про це пише Financial Times.
Минулого тижня Міністерство юстиції США подало позов проти дочірньої компанії Alphabet Inc. У ньому влада США наводить як приклад неконкурентних практик угоду, завдяки якій Google є пошукачем за замовчанням на пристроях Apple.
Остання версія операційної системи Apple iOS 14 дозволяє шукати інформацію в Інтернеті в обхід Google. Apple зазвичай тримає в таємниці свої плани, проте нова функція свідчить про те, що компанія працює над створенням альтернативного Google пошуковика, відзначає FT.
У 2018 році Apple найняла на роботу Джона Джаннандреа, який раніше керував пошуковим напрямком Google. В Apple Джаннандреа займається розвитком технологій штучного інтелекту.
На думку Білла Куграна з Sequoia Capital, який раніше обіймав посаду віцепрезидента Google з розробок, у Apple є кваліфіковані співробітники, які можуть створити новий пошуковик.
Згідно з оголошеннями про вакансії розробників пошукових систем в Apple, нові співробітники будуть займатися “розробкою і реалізацією архітектури інноваційної пошукової технології” компанії.
Експерти також відзначають зростання активності пошукового робота Applebot, який використовується для створення баз даних пошуковиків.
Створення альтернативи пошуковику Google може зайняти кілька років, проте Apple може дозволити собі довгострокові інвестиції, враховуючи, що прибуток компанії в цьому році може перевищити $55 млрд, а грошові резерви — $81 млрд, пише FT.
Apple зазвичай прагнула контролювати найважливіші компоненти своєї продукції, включаючи чіпи, які використовуються в iPhone, навушниках AirPods і розумних годинниках AppleWatch, і інтеграцію обладнання та програмного забезпечення. Однак Google вже більше десяти років є пошукачем за замовчанням на пристроях Apple.
На тлі антимонопольної справи щодо Google, у виробника iPhone з’являється стимул змінити ситуацію. На думку Шаріс Поузен з юридичної фірми Clifford Chance, Мін’юст США може вимагати розірвання ексклюзивної угоди Apple і Google. За оцінками влади США, Google платить $8-12 млрд на рік, або 15-20% прибутку Apple, за збереження своїх позицій на пристроях компанії.
Apple є однією з небагатьох компаній, яка має можливість сама проводити індексацію в пошукових системах. Більшість альтернативних пошукових систем Google, включаючи DuckDuckGo та Neeva, використовують індекс пошукової системи Microsoft Corp. Bing.
“Позиція Apple унікальна, оскільки вона має iPhone та iOS. Вона контролює браузер за замовчанням”, – сказав співзасновник Neeva і колишній голова рекламного підрозділу Google Шрідхар Рамасвамі.
На його думку, для Apple природно розвивати пошукову систему, враховуючи її можливості зі збору даних і оцінки поведінки користувачів.
Однак деякі аналітики сумніваються в перспективах нового пошуковика. Професор бізнес-школи Колумбійського університету Ден Ван вважає, що Apple буде “вкрай складно” наздогнати Google.
“Google кожну хвилину обробляє сотні мільйонів пошукових запитів від користувачів з усього світу, що є величезною перевагою, коли справа стосується даних», — сказав він.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас