Локдаун для бізнесу: хто виживе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Локдаун для бізнесу: хто виживе

Казна та Політика
4009
Великий бізнес почувається набагато впевненіше, він давно готується до локдауну 2.0, тим більше що розмови про другу хвилю пандемії восени не вщухають пів року, і ресурси підготуватися у нього були.
“Великий бізнес, у всякому разі члени нашої Асоціації, не розслаблялися, всі налаштовувалися на тривалий марафон. Бізнес перейшов в онлайн, комбінує склад співробітників. Іноземні компанії до середини наступного року відмовляються від офлайн-зустрічей”, – розповідає виконавчий директор Європейської бізнес асоціації Ганна Дерев’янко.
Однак і у великого бізнесу в перспективі настають проблеми, пов’язані з тим, що локдаун вдарить по простих людях, які є покупцями продукції компаній. Адже заробіток українців багато в чому пов’язаний з можливістю вільно пересуватися, але якщо транспортне сполучення зупинять, то це загрожує зниженням або втратою їхніх доходів.
“Падіння купівельної спроможності населення вдарить і по компаніях. Обмеження повинні бути впроваджені з розумом, щоб не нашкодити, щоб і люди були здорові, і економіка продовжувала працювати. Якщо зупинити транспорт, це навряд чи вирішить всі проблеми, але може стати гірше, і при цьому і люди все одно будуть хворіти”, – вважає Дерев’янко.
Мікробізнес. Закриття економіки, всеосяжне закриття підприємств і самоізоляція населення б’є по бізнесу, в першу чергу малому, який дуже вразливий і залежить від торгівлі і купівельної спроможності населення.
“В голові у МСБ (малого і середнього бізнесу, – ред.), що ніякого локдауну, соціальні наслідки якого складно підрахувати, немає і бути не може. Адже в цьому випадку реальний сектор економіки не працює. Курку, яка несе золоті яйця, можна обігріти, але якщо її зарізати – а саме це і являє себою локдаун – то тоді все. І в уряді це розуміють”, – каже Соболь.
Ще гірше доведеться мікробізнесу – реалізаторам на ринку, продавцям в кіосках, чий поріг виживання – 1 місяць. По суті, це навіть і не бізнес в його класичному розумінні, кажуть експерти, а самозайняті особи, які фактично просто забезпечують собі зарплату. Після першого локдауну, наприклад, каже голова Союзу захисту підприємництва Сергій Доротич, на 30% скоротилася сфера послуг.
“Ми ще не відійшли від першого карантину, його наслідки побачимо тільки наприкінці цього року. Але незрозумілий формат локдауна. Адже як це повинно було працювати навесні? Все закривається і вводяться додаткові заходи: збільшуються ліжко-місця, закуповується обладнання. Нічого не зроблено, тільки ток-шоу, розмови. Локдаун доб’є економіку і дискредитує державну владу”, – упевнений Доротич.

Бізнес під час карантину. Як витрачати менше

За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас