Юристи розповіли про ризики податкової амністії для підприємців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юристи розповіли про ризики податкової амністії для підприємців

Казна та Політика
872
Податківці мають право штрафувати після розкриття активів навіть за конфіденційну інформацію.
Про це в коментарі UBR.ua розповів керівник податкової практики LCF Law Group, адвокат Андрій Реун.
За його словами, законопроекти, які регулюють питання податкової амністії, необхідно доопрацювати, щоб населення повірило державі.
“Якщо податкові перевірки будуть проводитися, важливо забезпечити, щоб у результаті таких перевірок нарахування здійснювалися, наприклад, за тими ж ставками, за якими декларується амністія. Щоб не було в такому випадку додаткових штрафів або пені. І щоб не було донарахування на надуманих формальних підставах”, – підкреслює Реун.
Він пояснює, що законопроекти залишають лазівку для фіскалів використовувати конфіденційну інформацію, отриману в результаті податкової амністії, щоб перевіряти бізнес щодо розкритих активів і притягати до відповідальності.
“Формально зараз по законопроекту, який є – №1232 – передбачено, що податкова може додатково перевірити після того, як декларант розкрився, і донарахувати йому податкові зобов’язання. І якщо вона це робить, тоді те, що він задекларував, це зобов’язання, не вважається узгодженим. Відповідно, можуть включатися механізми по притягненню до кримінальної відповідальності, адміністративної тощо”, – розповідає Реун.
Якщо подібна практика запрацює, то очікування держави на значні надходження в результаті податкової амністії будуть істотно нижчими.
“Поки декларант не розкрився, податкова цієї інформації не має і не знає, як до нього підійти. Як тільки він розкрився, у неї з’являються додаткові джерела. Незважаючи на те, що там буде вказано, що це конфіденційна інформація і вона не може використовуватися як докази, у податкової і правоохоронних органів є інші інструменти подумати, де платник податків взяв гроші або активи, які він декларує, і зайти з іншого боку”, – вважає Реун.
Ще одним ризиком експерт називає можливу неготовність самої податкової служби до цього процесу і наводить як приклад практику інших країн.
“Деякі країни якраз під податкову амністію запускали спеціально збільшення штату податкової для того, щоб показати платникам податків, що ви не зникнете в разі чого. Для того, щоб… могли проадмініструвати відповідну податкову амністію”, – каже експерт.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас