Кредитна історія - це важливо — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555
НОВИНИ ПАРТНЕРІВ

Кредитна історія - це важливо

Кредит&Депозит
8886
Звертаючись за кредитом в банк або фінансову компанію, споживач часто стикається з відмовою в кредитуванні. Рівень відмов є високим навіть в мікрофінансових організаціях, незважаючи на попит онлайн кредитів на карту і менш жорсткі вимоги до позичальника, ніж в банках. Причина відмови, як правило, криється в поганій кредитній історії. Наскільки ж фінансове минуле клієнта впливає на отримання позики, і чому так важливо контролювати свій кредитний рейтинг?
У чому зацікавлений кредитор
Кредитор зацікавлений у відповідальному і платоспроможному клієнтові, тому він ретельно перевіряє своїх позичальників. “При подачі заявки на кредит в Money4You скорингова система компанії оцінює ризики, враховуючи безліч факторів, серед яких одним з найбільш значущих є фінансова дисципліна клієнта в минулому. Незважаючи на те, що онлайн кредити в Money4You доступні клієнтам з різною кредитною історією, позичальники з високим кредитним рейтингом, крім зручного інтерфейсу, вигідних ставок і швидкого рішення щодо схвалення заявки, отримують ще й істотно більші суми позик”, – відзначає директор сервісу онлайн-кредитування Money4You Олег Кузьмінов.
Таким чином, чим краще кредитна історія і чим вище кредитний рейтинг, розрахований на її основі, тим більша ймовірність отримати позику на вигідних умовах. Фактично йдеться про фінансову репутацію клієнта, на якій будується довіра кредитора до позичальника і приймається рішення про співпрацю.
Значення кредитної історії для споживача
Думка, що кредитний рейтинг цікавить тільки банки і фінансові компанії, давно в минулому. Позичальник зацікавлений знати все про свій рейтинг не менше, ніж його потенційні кредитори, страховики і навіть роботодавці.
Фактично єдиною можливістю оцінити свої шанси на отримання більш вигідної позики стає кредитна історія. Вона містить інформацію про погашення позик у встановлений термін, про відсутність (або наявність) прострочень і боргів за поточним договором, про наявність кредитів відразу у кількох кредиторів і т.д.
Маючи в своєму розпорядженні подібні факти, споживач може прогнозувати свої потенційні можливості як позичальника і при необхідності розібратися в причинах відмови по кредиту.
Іноді неуважність клієнта до термінів погашення кредиту може призвести до прострочення платежу, нарахування пені та, як наслідок, до зіпсованої кредитної історії. Більш того, людина може не підозрювати про наявність боргів і стати жертвою шахраїв, що оформлюють позики за чужими документами.
Нарешті, кредитор може забути внести дані про погашення кредиту в кредитну історію, що знизить рейтинг позичальника і призведе до відмов за новими заявками.
Де зберігаються дані про кредитну історію?
В Україні існує декілька, так званих, кредитних бюро, де зберігаються всі дані про фінансові операції, що пов’язані з позиковими коштами. Найбільше з них – Українське бюро кредитних історій (УБКІ) – містить близько 70 млн таких історій.
Саме в такі бюро звертається кредитор за інформацією, в якій показані всі взаємини клієнта з фінансовими організаціями, навіть у разі відмови по кредиту. Доступ здійснюється тільки за згодою клієнта. Послуги бюро платні, але відповідно до законодавства, один раз на рік будь-який громадянин має право отримати свою кредитну історію безкоштовно.
Кредитор зобов’язаний регулярно сповіщати подібні бюро про поточний стан справ свого позичальника. Однак не всі бюро мають у своєму розпорядженні повні дані про кредити споживача, тому що фінкомпанії можуть самостійно вибирати, в яке бюро направити відповідний звіт. В результаті відомості про кредитні рейтинги можуть суттєво відрізнятися і знати про це в інтересах позичальника.
У підсумку турбота про свою кредитну історію:
  • дозволяє виправити помилки, якщо вони там з’явилися, і перевірити внесені зміни, тим самим підвищуючи кредитний рейтинг;
  • допомагає уникнути судових розглядів в разі шахрайства з документами та претензій по боргах, що не існують;
  • відкриває споживачеві доступ до фінансових інструментів на більш вигідних умовах.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас