Міжбанк: будемо спостерігати зростання курсової волатильності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: будемо спостерігати зростання курсової волатильності

Валюта
1316
Понеділок на валютному ринку пройде досить напружено при збільшенні активності як клієнтів, так і самих банків. За розрахунками, 28 вересня обсяги торгів будуть у межах до $165-200 млн при здійсненні до 480-610 угод.
Курсові коливання сьогодні протягом дня посиляться. Ось основні причини зростання курсової волатильності:
1) Отримання минулого тижня основних сум відшкодувань ПДВ експортерами. Отримані від держави кошти знижують у них бажання активно продавати валютну виручку і дозволяють експортерам “грати” спільно зі спекулянтами “на підвищення”. Тим більше, що ринок поки налаштований на продовження девальвації гривні;
2) Наближення кінця місяця і бюджетні платежі у значної частини великих клієнтів. Завершення вересня і кінець третього кварталу не за горами і компанії поспішатимуть закрити свої основні розрахунки до звітної дати. Для цього у клієнтів залишається період понеділок-вівторок, позаяк на останній день (а цього разу це буде середа) великі компанії воліють вже закрити свої основні розрахунки по місяцю і кварталу. Це збільшить активність як покупців, так і продавців валюти. Тим більше, що значній частині компаній ще до кінця вересня треба розрахуватися з державою за частиною податкових та інших платежів;
3) Активні купівлі валюти іноземцями. Частина великих банків з іноземним капіталом вже помічені на ринку з купівлею валюти під репатріацію дивідендів, а нерезиденти продовжують виходити з українських гривневих облігацій, купуючи валюту за рахунок гривневих коштів від їх реалізації на вторинному ринку або після їх погашень. Це істотно грає проти гривні;
4) Поведінка Нацбанку і завтрашній аукціон з розміщення ОВДП. Стараннями НБУ з початку вересня гривні не давали істотно зміцнюватися навіть в моменти ситуативного перевищення пропозиції над попитом, а частково і підштовхували курс вгору.
Це призвело до поступової зміни як настроїв самих учасників ринку, так і об’єктивного збільшення тиску на гривню і її плавної девальвації. Зараз Нацбанку доводиться гасити періодичні сильні сплески попиту за рахунок інтервенцій і швидше за все – ми і найближчим часом будемо спостерігати виходи регулятора з інтервенціями з продажу долара в моменти пікових котирувань. “Допомагатиме” регулятору періодично Укргазбанк, який часто продає в подібних ситуаціях валюту Нафтогазу за максимальними курсами на піку ажіотажу.
Завтрашній аукціон Мінфіну не особливо додасть великих обсягів нерезидентської валюти на торги, але з урахуванням того, що держбанки будуть знову активно закривати дірки бюджету через купівлю ОВДП – це позначиться на ресурсному ринку і опосередковано – в подальшому і на валютному.
Вочевидь дозволить заробити сьогодні спекулянтам євро. Очікується виступ глави ЄЦБ Крістін Лагард на слуханні Європарламенту і пройде останній офіційний раунд переговорів про Brexit. Будь-які виступи глави ЄЦБ традиційно призводять до валютних ралі по парі євро/долар на міжнародних ринках, що буде відображатися і на поведінці євро відносно гривні.
В цілому, на валютному міжбанку в понеділок збережеться залежність курсового тренду від дій і завдань великих гравців, а також поведінки Нацбанку.
На готівковому ринку обмінники працюватимуть у форматі “з обороту” і в основному встановлять спред по долару в межах 15-25 копійок, а по євро 20-35 копійок. При значних коливаннях євро на міжнародних ринках власники українських обмінників сьогодні часто мінятимуть свої цінники протягом дня.
Курси міжбанку, за нашим прогнозом на 28 вересня, будуть в межах: долар – коридор 28,20 – 28,45 гривень, євро – коридор 32,71 – 33,15 гривень.
На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть у межах: долар – коридор купівель і продажів 28,10 – 28,50 гривень, євро 32,70 – 33,15 гривень.
Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:
Курс долара в банках: прийом 28,00 – 28,25 і продаж 28,29- 28,50 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,15 – 28,28 гривень і продаж 28,30 – 28,35.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 28,29 / 28,31
євро – 32,91 / 32,94
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас