День фінансів, 25 вересня: календар підвищення пенсій, щорічна індексація аліментів, ТОП-3 скарг на банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

День фінансів, 25 вересня: календар підвищення пенсій, щорічна індексація аліментів, ТОП-3 скарг на банки

330
У п’ятницю, 25 вересня, розповімо про те, як в Україні планують підвищувати пенсії і зарплати і знижувати ставки за депозитами.
Ставки за депозитами будуть ще нижчими. Заступник голови Національного банку України Дмитро Сологуб очікує зниження ставок за депозитами до кінця поточного року на 100 базисних пунктів. Як він зазначив, по депозитах є невеликий потенціал для зниження. Вони ще до кінця не відіграли зниження облікової ставки до 6%. Крім того, у кредитних ставок теж є потенціал для зниження.
Водночас, на думку Сологуба, середня зарплата в Україні збільшиться. Як він зазначає, Нацбанк прогнозує в 2021 році зростання середньої заробітної плати на 15% при підвищенні мінімальної на 30%. Підвищення “мінімалки” не матиме великого впливу на курс, тоді як на інфляцію матиме “невеликий, але не такий значний”.
Календар підвищення пенсій. Міністерство соціальної політики розробило календар підвищення пенсій на 2021 рік. Перше підвищення – з січня 2021 року мінімальна пенсія зросте з 2100 грн до 2400 грн. Далі в березні проведуть індексацію. Параметри індексації будуть вирішуватися в лютому.
До речі, якщо ви – не міністр, суддя або прокурор, то на хорошу пенсію від держави розраховувати не доводиться. Але є кілька варіантів накопичення грошей на потім. Finance.ua розібрався, як працюють НПФ і чи варто туди нести гроші.

Накопичити на пенсію. Як працюють НПФ і чи варто в них вкладати? 👛

Щорічна індексація аліментів. Сьогодні набрав чинності закон, згідно з яким в Україні щороку проводити індексацію розміру аліментів. Як зазначають депутати, прийняття законопроекту сприятиме поліпшенню матеріального стану осіб, розмір аліментів на утримання яких визначено судом у твердій грошовій сумі.
7 млн грн на реконструкцію моста Патона. Раніше ми писали про те, що в Києві міст імені Євгена Патона реставруватимуть до 31 грудня 2025 року. Сьогодні мер Києва Віталій Кличко повідомив, що повна реконструкція коштуватиме, за попередніми підрахунками фахівців, близько 7 мільярдів гривень.
Новий метод автофіксації на дорогах. У 2021 році на автомобільних дорогах України може запрацювати ще одна технологія фіксації порушень швидкісного режиму – фіксація середньої швидкості по відрізку. На початку відрізка буде стояти одна камера, в кінці – інша. Якщо водій пригальмував перед першою і другою, але в цілому 100 км проїхав швидше, ніж дозволяє дозволена швидкість на відрізку, то на другій камері буде фіксуватися порушення швидкісного режиму.
ТОП-3 популярних скарг на банки. Згідно з результатами дослідження USAID, до трійки найпопулярніших скарг на українські фінустанови відносять: неправомірні дії зі стягнення заборгованості; відмову від реструктуризації боргу; дзвінки тим особам, які не брали кредит, з вимогою погасити заборгованість. Найчастіше отримують скарги від споживачів у Києві, Київській, Харківській, Одеській та Дніпропетровській областях.
З 1 жовтня НБУ виводить з обігу монети номіналом 25 копійок і всі паперові банкноти до 2003 року. У новому відео на нашому YouTube-каналі Finance.ua розповідаємо, що робити, якщо в гаманці залишилися застарілі гроші.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас