З жовтня не прийматимуть "старі" банкноти та монети 25 копійок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З жовтня не прийматимуть "старі" банкноти та монети 25 копійок

Особисті фінанси
173592
З 1 жовтня Нацбанк України скорочує банкнотно-монетний ряд гривні із 17 номіналів до 12. Усього в Україні діятимуть лише 6 номіналів монет та 6 номіналів банкнот, що відповідає міжнародній практиці.
Про це повідомляла пресслужба регулятора.
Які купюри та монети перестануть бути платіжними засобами:
  • монети номіналом 25 копійок;
  • усі банкноти гривні старих зразків, уведені в обіг до 2003 року.
Навіщо? За повідомленням НБУ, такий крок має спростити розрахунки готівкою та зробити їх більш зручними. При цьому зазначили, що на інфляцію вилучення 25 копійок не вплине, оскільки при розрахунках готівкою можуть застосовуватися правила заокруглення загальних (у чеку) сум.
З жовтня не прийматимуть "старі" банкноти та монети 25 копійок
Як і коли вилучатимуть?
  • монети номіналом 25 копійок та усі старі банкноти, уведені в обіг до 2003 року, перестануть бути платіжним засобом в Україні з 1 жовтня 2020 року;
  • з цієї дати їх не прийматимуть під час розрахунків готівкою за товари та послуги, а НБУ вилучатиме їх з готівкового обігу. Тобто з 1 жовтня усі магазини, ресторани та сфера побуту мають припинити їх приймати, а залишки таких монет і банкнот – до 16 жовтня здати до кас банків України для зарахування на рахунки;
  • українці зможуть без обмежень та безкоштовно обміняти монети номіналом 25 копійок та старі банкноти, уведені в обіг до 2003 року, на монети та банкноти інших номіналів і зразків упродовж наступних трьох років.
Ось, де можна обміняти:
  • в усіх українських банках – упродовж одного року з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2021 року включно;
  • у Нацбанку та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен Банк Аваль, ПУМБ) – упродовж трьох років з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2023 року включно.
Крім того, Національний банк буде активніше виводити з обігу паперові банкноти 1 і 2 гривні і монети 1 гривня зразка 1996 року, замінюючи їх на монети 2018 року. Поки що вони залишаться дійсним платіжним засобом. Ними можна буде розраховуватися, їх не потрібно спеціально обмінювати. Водночас поступово в обігу їх ставатиме дедалі менше, а їхнє місце займуть відповідні “сріблясті” монети номіналом 1 та 2 гривні зразка 2018 року випуску.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас