Данилишин назвав обсяг дефіциту валюти на ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Данилишин назвав обсяг дефіциту валюти на ринку

Казна та Політика
1354
На фінансовому ринку України у вересні спостерігається турбулентність. Курс гривні до долара з початку місяця девальвував на 2,1% з огляду на переважання попиту на іноземну валюту над її пропозицією, яке у середньому з початку вересня становило 23 млн доларів на день.
Про це повідомив голова Ради Національного банку Богдан Данилишин на своїй сторінці у Facebook.
За даними Данилишина, надлишковий попит на іноземну валюту задовольняється в основному за рахунок валютної позиції банків, а також завдяки інтервенціям Національного банку з продажу валюти. З початку вересня сальдо інтервенцій НБУ на міжбанківському валютному ринку становило мінус 77 млн доларів.
Разом з тим, зазначив голова Ради НБУ, на готівковому валютному ринку продовжує спостерігатися переважання пропозиції іноземної валюти над попитом (з початку вересня банки придбали 113 млн доларів, з початку 2020 року – понад 1,2 млрд доларів).
“З одного боку, збільшення пропозиції готівкової іноземної валюти сприяє збалансуванню валютного ринку, з іншого – свідчить про продовження негативних тенденцій зі зменшенням заощаджень домогосподарств, динаміка яких стала від’ємною з 1 кварталу 2019 року. Іншими словами, це свідчить про “проїдання” населенням заощаджень”, – додав Данилишин.
Нагадаємо, Національний банк України відновив продаж валюти для підтримки курсу гривні вперше з кінця липня. НБУ протягом тижня 14-18 вересня 2020 року продав на міжбанківському валютному ринку 71,00 млн доларів. При цьому центробанк не проводив інтервенції з купівлі валюти.
Український бізнес закладає на 2021 курс гривні до долара на рівні 29 гривень долар. Відповідні дані містить дослідження прогнозів бізнесу Global Outlook, проведене Європейською бізнес асоціацією (ЄБА).
🎬 Дізнавайтесь першими про валютні коливання на Youtube-каналі Finance.ua 🤑
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас