У "Нафтогазі" пояснили, через що виникли мільярдні борги за газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У "Нафтогазі" пояснили, через що виникли мільярдні борги за газ

Енергетика
551
У “Нафтогазі” заявили, що величезні борги на ринку газу виникли через недоліки державного регулювання. Річ у тім, що підприємства теплокомуненерго не можуть штрафувати своїх боржників за тією ж ставкою, за якою їх штрафує “Нафтогаз”.
Про це заявила директорка із взаємодії з органами державної влади НАК “Нафтогаз” Олена Осмоловська у коментарі UBR.
“Є знову ж таки питання недосконалого державного регулювання. Якщо ми за Господарським кодексом зобов’язані виставляти штрафи і пені, ми не можемо їх не виставляти. Ці компанії теплокомуненерго своїм боржникам не можуть виставляти за такою самою ставкою штрафи і пені, тому виходить так, що у них створюється така заборгованість”, – сказала Осмоловська.
За її словами, ключ до розв’язання цієї проблеми є у Верховної Ради, яка може знайти вихід із ситуації та дозволити стартувати опалювальному сезону.

Довідка Finance.ua:

  • У “Нафтогазі” заявили, що судитимуться із постачальниками через борги за газ, що постачався населенню на умовах ПСО (за цінами нижчими, ніж для підприємств). Вони досягли 24 млрд грн.
  • Кабінет міністрів у середині серпня дозволив вимикати газ. Якщо раніше компанії були зобов’язані поставляти газ усім побутовим споживачам і релігійним організаціям на своїй ліцензійній території, то зараз цю умову вилучили.
  • Компанія “Нафтогаз” підвищила вартість газу для населення за тарифом “Річний” з 4,73 до 5,24 гривень за кубометр. А вереснева ціна на газ за тарифом “Місячний” виросла на 45% – з 3,24 грн/куб у серпні до 4,7 грн/куб.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас