Міжбанк: чи продовжить "набирати висоту" долар? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: чи продовжить "набирати висоту" долар?

Валюта
2039
Минулий тиждень пройшов під знаком поступового ослаблення гривні на тлі постійних продажів долара Нацбанком. Всього за період з 15 до 18 вересня регулятор продав $71 млн, плавно підвищивши цінник з 28,11 до 28,18 гривень.
Дії Нацбанку минулого тижня мали стримувальний характер: вони не зупинили зростання, а лише дещо знизили швидкість, з якою долар набирав висоту. Учасники торгів на міжбанку налаштовані на продовження зростання долара і євро.
Основними факторами, які вплинуть на поведінку учасників торгів сьогодні, будуть:
1) дії регулятора. Після чотирьох днів, під час яких Нацбанк продавав валюту, очікується, що він продовжить тактику стримування і на цьому тижні. Робляться припущення, на якому рівні регулятор вийде цього разу і скільки буде готовий продати. Якщо ж Нацбанк візьме паузу, це може бути сприйнято як сигнал до прискорення падіння гривні;
2) реакція експортерів на поведінку Нацбанку. Вони вже зрозуміли, що регулятор не перешкоджає зростанню, а значить, можна не поспішати з обміном валютних заначок. Відтягування виплати компенсацій ПДВ на кінець місяця змушує їх виходити з продажами, однак робити вони це будуть лише в разі крайньої необхідності, чудово розуміючи, що завтра вони зможуть продати дорожче, ніж сьогодні.
Якщо Нацбанк утримається від проведення чергової інтервенції, експортери теж можуть взяти паузу і почекати, поспостерігати, до якого рівня зростуть котирування, «пограти на нервах» головного банку і змусити його втрутитися.
3) господарські операції імпортерів. Деякі з них минулого тижня сподівалися, що ослаблення гривні припиниться і цінник піде вниз. Але цього не сталося, і цього тижня їм доведеться ухвалювати непросте рішення: чи купувати валюту для розрахунків за контрактами, поки вона не подорожчала ще сильніше, чи ще почекати. Час зараз працює проти них: наближається кінець місяця, і треба робити проплати, а долар продовжує невблаганно зростати.
Євро також продовжить зростання на міжбанку, синхронізуючись з доларом. На його поведінку вплинуть коливання на світовому ринку і бажання спекулянтів заробити на стрибках євро до гривні.
Крім того, спекулянти будуть уважно відстежувати сьогоднішню ситуацію на ринку і появу на ринку великих гравців. Якщо Нацбанк на початку торгів не проявить себе, вони постараються зіграти на підвищення курсу і продати долар і євро якомога дорожче, щоб потім відкупити і заробити на зниженні.
Ми прогнозуємо на сьогодні обсяг операцій на торгах в межах до $ 220-250 млн при здійсненні до 460 – 520 угод.
На готівковому ринку обмінники продовжать орієнтуватися на курсовий тренд міжбанку, поведінку пари євро/долар на міжнародному ринку і на реальний попит і пропозицію на валюту в своєму регіоні. Спред по долару більшість власників обмінок встановлять в межах 15-20 копійок, по євро – до 25 – 30 копійок.
Курси міжбанку, за нашим прогнозом, на 21 вересня будуть в межах: долар – коридор 28,05 – 28,30 гривень, євро – коридор 33,20-33,60 гривень.
Курс долара на міжбанку – графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США – 28,17 / 28,19
Євро – 33,33 / 33,36
Російський рубль – 0,3726 / 03730
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас